Mai mulți angajați ai DSVSA Olt, chemați la audieri într-un dosar privind ferma de porci de la Ipotești

0
1551

La finalul lunii octombrie, un focar de pestă porcină africană a lovit ferma din Ipoteşti, care a fost prima exploataţie comercială de suine din județ afectată de virus. 3.755 de suine au fost ucise, dar anterior fuseseră livrate către abatoare din țară peste 13.000 de capete.

Modul cum a fost gestionat focarul din ferma de la Ipotești ridică semne de întrebare. Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul susțin că alerta pentru retragerea cărnii de pe piață a venit foarte târziu.

Se pare că, deși reprezentanții DSVSA Olt au avut buletinul de analiză pe masă, în care apărea suspiciunea de focar de pestă, nu s-au luat imediat măsuri, iar tone de carne ar fi ajuns în abatoarele din mai multe județe din țară. Acuzațiile la adresa directorului instituției Veronel Bolborea sunt grave.

„Sunt probleme cu ferma de la Ipotești. După ce s-a declarat boala, carnea a fost livrată în șase abatoare din România. Ei ar fi trebuit ca atunci seara să notifice județele, să retragă carnea din consum, dar au notificat după 10 zile, pentru că în această perioadă el a avut contract cu această fermă pentru livrarea de porci. Știți că el (n. red. – Bolborea) are o fermă pe numele tatălui său. Și acum se văd lucrurile. Județele acestea s-au îndreptat cu cereri către DSVSA Olt, pentru că au fost notificate târziu și vor bani acum de la DSVSA. A avut buletinul de analiză pe 24 octombrie și a oprit livrările, mai rămăseseră 3.700 de porci, dar 13.700 de porci plecaseră. Ar fi trebuit să anunțe județele respective, să retragă carnea pe care o aveau prin stocuri, să nu-i mai dea drumul în consum. Ei au făcut acest lucru după zece zile, după două săptămâni, după cum au vrut ei. Ceea ce înseamnă că i-a ajutat pe cei de la fermă, ținând cont de relația contractuală pe care o aveau”, au precizat surse sub protecția anonimatului.

Mii de porci ar fi ajuns în abatoare, deși exista un buletin de analiză prin care se arată că era un focar de pestă porcină în fermă.

„Sunt diverse cantități, numai în Dâmbovița ar fi ajuns 7.000 de porci, pe la Suceava au ajuns iar. Vedeți ce se întâmplă când folosești instituția în scop personal. Un abator din Suceava a făcut solicitare că vrea bani de la Olt. Dacă era doar un abator ziceam că este o eroare, dar în toate celelalte șase este același lucru. Am verificat alertele, în celelalte județe, cum ar fi Argeș, Vâlcea, alertele pentru retragere s-au dat în ziua confirmării. La noi a durat zece zile, două săptămâni. A permis fermei să vândă carne, deși știa rezultatul buletinului de analiză. Retragerea cărnii s-a făcut tardiv. Abatorul din Ilfov a venit la Olt să ceară bani, peste 30 de miliarde de lei pentru carnea ce a fost confiscate. Mai mulți angajați au fost la audieri la IPJ Ilfov”, au precizat surse.

DSVSA Olt a notificat ANSVSA despre scandalul cărnii din ferma de la Ipotești.

Aceeași sursă susține că există și un dosar penal înregistrat la IPJ Ilfov, directorul instituției, Veronel Bolborea, și mai mulți angajați fiind audiați deja în acest dosar.

Contactat telefonic, Bolborea a precizat că nu comentează acuzațiile.

Rămâne de văzut ce vor stabili organele abilitate în acest scandal.