Gazduire shared: ce este, cine ar trebui sa o utilizeze si cum alegeti furnizorul potrivit

0
116

Prin gazduire shared intelegem un serviciu de gazduire a site-ului web care partajeaza resursele serverului intre mai multe conturi gazduite pe acel server. Gazduirea shared (sau partajata) este utilizata ca o solutie de gazduire accesibila si simpla pentru majoritatea site-urilor web.

Gazduire shared: cum functioneaza?

Nu exista nicio explicatie tehnica speciala in acest sens – pur si simplu partajati un server cu alte site-uri web. Un server de gazduire web de tip shared ruleaza un software de gestionare a resurselor care este configurat si intretinut de o companie de gazduire care aloca si gestioneaza resurse intre conturi. Conturile sunt complet private si nu interactioneaza cu alte conturi.

Va puteti imagina gazduirea shared ca un bloc de apartamente. Chiar daca fiecare proprietar detine propriul sau apartament, structura si proprietatea in sine sunt bunuri comune. Fiecare apartament poate avea propriile facilitati si propriul plan. proprietarul poate face ce doreste, atata timp cat nu afecteaza cladirea in general si proprietatea comuna.

Un server partajat este configurat pentru a functiona fara probleme si fara intreruperi. Dar, din moment ce resursele sunt partajate, compania de gazduire poate sa impuna limite si reguli pentru fiecare cont, pentru a preveni orice timp de nefunctionare a celorlalte conturi.

Gazduire shared: pentru ce este utilizata?

Gazduirea partajata este utilizata pentru functionarea majoritatii site-urilor web pe Internet. Avand in vedere resursele unui server tipic si cerintele unui site web tipic, majoritatea proprietarilor de site-uri nu au nevoie de solutii superioare de gazduire web.

Cu un server partajat stiti in general ce reguli si limite aveti si aveti incredere in compania de gazduire care va ofera resursele pentru a va rula site-ul web. Daca stiti cati vizitatori are website-ul dvs. si cat de eficient este, puteti opta pentru un plan de gazduire shared care sa acopere exact aceste resurse necesare.

Ca sa revenim la analogia cu blocul de locuinte, atata timp cat stiti cati oameni vor locui in apartamentul dvs. si cum arata ziua dvs. tipica (cate persoane implica) – structura comuna are sens.

De obicei, ar trebui sa faceti upgrade la un plan superior cand website-ul dvs. inregistreaza in jur de 25.000-30.000 vizitatori/luna. Pentru un site de comert electronic, trecerea ar trebui sa fie facuta la aprox. 10.000 de vizite pe luna. Ambele numere sunt repere si pot varia foarte mult, in functie de specificatiile exacte ale site-ului dvs. web. Este bine sa monitorizati resursele utilizate pentru a fi pregatit pentru upgrade atunci cand este necesar.

Este recomandat sa intelegeti tiparele de trafic, cum functioneaza asistenta pentru clienti a companiei dvs. de gazduire dar si cum functioneaza site-ul dvs. web.

Gazduirea shared are reputatia de a ceda in conditii de varfuri de trafic ridicat insa de obicei, conturile de pe un anumit server nu inregistreaza cresteri de trafic in mod simultan iar o gazda web buna va sti cum sa gestioneze aceste situatii fara probleme. Gazduirea partajata cu siguranta poate (si se intampla) sa isi atinga limitele.

De unde puteti achizitiona un pachet de gazduire web shared?

Un abonament de gazduire web poate fi achizitionat de la o companie specializata. Un serviciu de gazduire web profesionist include printre altele asistenta specializata 24×7, backup, garantie uptime 99,9%, protectie anti-malware, transfer gratuit al website-ului si garantie de returnare a banilor in 30 zile.

Nu este necesara experienta prealabila pentru a utiliza serviciile de gazduire web shared. Utilizarea panourilor de control precum cPanel sau SolidCP (gazduire shared Windows) este extrem de facila, chiar si pentru utilizatorii  fara experienta in domeniul tehnologiilor web.

Diferente fata de alte tipuri de gazduire web

Gazduirea shared coexista alaturi de o gama larga de alte servicii de gazduire.

Gazduire shared vs. Gazduire VPS

In cazul ambelor tipuri de gazduire web, resursele unui server sunt impartite intre mai multe conturi insa in cazul unui VPS, resursele serverului sunt rezervate si nu partajate. Fiecare server virtual dispune de propriile sale resurse.

In cazul gazdurii shared, partajati toate resursele unui server cu celelalte site-uri de pe server ceea ce inseamna ca pretul acestui tip de gazduire va fi mai scazut. In plus, veti beneficia de o performanta decenta deoarece compania de gazduire se va ocupa de toate aspectele ce tin de mentenanta si incarcare a serverului.

Cu toate acestea, un plan de gazduire VPS va ofera mai mult control si mai multa libertate. Veti cunoaste exact de cate resurse dispuneti si nici un alt website nu vi le poate consuma.

Gazduire shared vs. Gazduire dedicata

Daca gazduirea shared ofera resurse dedicate pe un singur server partajat intre mai multe conturi, gazduirea dedicata va pune la dispozitie un intreg server  cu toate resursele sale, doar pentru dvs. Practic, inchiriati un server cu suport si conexiune la Internet.

 

Ce trebuie sa cautati la un furnizor de gazduire web shared?

Deoarece platiti pentru resurse partajate, achizitionarea de gazduire web de tip shared este mai simpla decat cumpararea altor produse de gazduire. Trebuie sa acordati atentie urmatoarelor aspecte:

  • Performanta si resurse ale serverului (memorie, latime de banda, procesoare etc.)
  • Reguli si limite ale contului (de ex. baze de date, domenii, spatiu pe disc)
  • Asistenta tehnica pentru clienti
  • Gestionarea contului si usurinta in utilizare
  • Configurari server si software
  • Acordarea de bonusuri (de ex. copii de rezerva automate etc.)

Adrian Firican