Garda de Mediu Olt: „Barajul Drăghiceni nu se pretează la acvacultură și nu face parte din zona de pescuit”

0
480

Comisariatul Județean Olt al Gărzii Naționale de Mediu a efectuat verificări în zona barajului Drăghiceni, unde mii de pești au murit, zilele trecute.

Comisarii au stabilit că pe acumularea nepermanentă din comuna Drăghiceni au fost desfășurate lucrări de golire a acumulării, intervenție anunțată în Dispeceratul SGA Olt.

Deși au constatat mortalitate piscicolă în amonte, barajul Drăghiceni nu se pretează la acvacultură și nu face parte din zona de pescuit.

„Cu ocazia verificărilor efectuate în data de 11 mai, s-a constatat mortalitate piscicolă în amonte de baraj (pești de dimensiuni mici 5-12cm), în imediata vecinătate a zonei de fund a lacului, pe ambele părţi. De asemenea, în imediata vecinătate a barajului, în aval, există o zona cu păpuriș în care era blocată o mare parte din peștii de dimensiuni mici, care trecuseră prin conducta de golire de fund. A fost demarată o acţiune de către SGA Olt, care a vizat tăierea vegetației în zona din aval a barajului, pentru a permite peștilor să ajungă în apa mare din zona acumulării Liiceni. S-a intervenit inclusiv prin preluarea peştilor mici și transvazarea acestora în apa mare, dincolo de zona cu vegetație. Fiind o acumulare nepermanentă, Barajul Drăghiceni nu se pretează la acvacultură și nu face parte din zona de pescuit precizată la art.2 pct.44 din OG 23/2008, cu modificările și completările ulterioare privind pescuitul și acvacultura. În sarcina SGA Olt au fost impuse măsuri pentru continuarea acțiunilor de colectare a peștelui mort din zona barajului Drăghiceni și predarea acestuia către societăţi autorizate, în vederea eliminării, până la data de 19 mai”, au precizat specialiștii Gărzii de Mediu Olt.

Barajul din Caracal se află în plin proces de modernizare, iar lucrările vor dura aproximativ doi ani.

„De precizat că acumularea nepermanentă Drăghiceni face parte din sistemul de apărare împotriva inundațiilor, împreună cu barajul Caracal. Conform precizărilor SGA Olt, barajul din Caracal este în modernizare, pe o perioada de aproximativ doi ani, și nu mai asigură protecție împotriva viiturilor, pe perioada lucrărilor. Ținând cont de aceste aspecte, era necesară asigurarea funcționarii corespunzătoare a barajului Drăghiceni, singurul baraj care va asigura protecție împotriva inundațiilor în zona Caracal, până la finalizarea lucrărilor la barajul Caracal”, mai spun comisarii Gărzii de Mediu.