Fermierii olteni afectați de secetă pot cere despăgubiri la APIA Olt. La cât se ridică sprijinul

0
332

Începând de joi, 3 septembrie, fermierii olteni afectați de secetă pot cere despăgubiri la APIA Olt.

„Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând de mâine, 03 septembrie 2020, se depun cererile de solicitare a ajutorului de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, într-un interval de 10 zile lucrătoare. Suprafața pentru care se acordă ajutorul de stat nu poate depăși suprafața culturii declarate în cererea unică de plată depusă în cadrul Campaniei 2020”, au precizat reprezentanții APIA Olt.

Cuantumul ajutorului de stat poate ajunge la cel mult 925 de lei pe hectarul de grâu și secară, triticale 805 lei pe hectar, orz 912 lei pe hectar, orzoaică 951 lei pe hectar, ovăz 772 lei pe hectar și 1.002 lei pentru hectarul de rapiță calamitat.

Pot beneficia de acest ajutor: producătorii agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producătorii agricoli persoane juridice, cu excepția grupurilor de producători.

Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care au înființat în toamna anului 2019 următoarele culturi: – grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz, rapiță.

Beneficiarii trebuie să îndeplinescă cumulativ următoarele condiții :

  1. să deţină proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iunie inclusiv, în care procentul de calamitare este de peste 30% aferent culturii calamitate;
  2.  suprafața calamitată să reprezinte un procent de peste 30% din suprafața totală declarată în Cererea unică de plată în anul 2020, aferentă culturii calamitate;
  3.  să fie înregistraţi în evidenţele APIA în anul 2020, cu Cerere unică de plată 2020;
  4.  nu se afla în dificultate, respectiv reorganizare, lichidare sau în faliment la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Cererea de solicitare a ajutorului de stat va fi însoțită de următoarele documente:

  1. a) copie a procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor;
  2. b) coordonate bancare în condițiile în care nu se mențin coordonatele bancare existente la Cererea unică de plată 2020.