Documentul original de atestare istorică a Slatinei, pe drum de la Brașov

0
332

Mâine la ora 10.00 are loc deschiderea evenimentelor prilejuite de ”Zilelei Slatinei”. Evenimentul este organizat în contextul împlinii a 650 de ani de la prima atestare documentară a orașului.

Prima acțiune este prezentarea către publicul larg a primului document care atestă existența orașului Slatina. Acesta este păstrat la Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale din Brașov, iar în momentul de față a plecat către inima județului Olt. Sunt două mașini ale Jandarmeriei care însoțesc documentul. Va ajunge în oraș în această seară, iar până mâine va fi depozitat la sediul Arhivelor Naționale.

La capitolul premiere, Slatina stă bine. Aici se eliberează un document pe care apare, pentru prima dată, pe sigiliul actului, stema Ţării Româneşti. Aurel Vlaicu efectuează primul zbor de la Slatina, prima statuie comemorativă dedicată Ecaterinei Teodorescu se află în tot aici, cea mai mare horă din lume a spart gerul din 24 ianuarie 2006, cel mai mare drapel din ţară a fost arborat pe Dealul Grădişte şi 7.000 de persoane au intonat, la unison, imnul ţării noastre.