Deputații de Olt, asaltați cu sute de mesaje să nu voteze certificatul verde

0
290

Deputații de Olt au fost asaltați cu mesaje din partea cetățenilor să nu voteze certificatul verde, despre care se discută zilele acestea în comisiile de specialitate din Camera Deputaților.

Deputatul social-democrat Marius Iancu a precizat că nu a fost amenințat, oamenii doar i-au cerut să nu voteze acest certificat verde.

„Mesaje primim de câteva săptămâni continuu, și pe mail și sms, nu pot să spun că mă amenințau pe mine direct. Ne spuneau să nu votăm certificatul verde. Erau foarte multe mesaje, sute de mesaje, pe numărul personal, pe whats app, prin sms, au încercat să facă grupuri cu denumiri și ne introduceau în grup. Toți colegii deputați au primit aceste mesaje, nu doar cei de la Olt, toți deputații din țara, inclusiv Marcel Ciolacu ne spunea, săptămâna trecută, că este asaltat”, a spus Marius Iancu.

Parlamentarul oltean a precizat că social-democrații nu vor vota niciodată certificatul verde care să contravină Constituției, să îngrădească drepturi și libertăți sau dreptul la muncă.

„Nu există ordin să-l votăm, încă este la Comisia de Sănătate, nu fac parte din această Comisie. Noi nu vom vota ceva care să contravină Constituției, să îngrădească drepturi și libertăți și, din câte știu eu, nici dreptul la muncă. Nu vom fi de acord! Mai mult, ce a ieșit în spațiul public este adevărat, noi solicităm chiar testarea personalului nevaccinat pe banii statului. O poziție care și mie mi se pare corectă, pe o perioadă determinată, oamenii plătesc asigurări de sănătate. Au tot dreptul să-și pună tot felul de întrebări, lucrurile nu sunt așa de clare. Noi ne opunem să treacă într-o formă discriminatorie, să fie excluse testele de la certificatul verde, să fie îngrădit dreptul la muncă, dacă nu ești vaccinat”, a adăugat Marius Iancu.

Și deputatul de Olt Emil Albotă spune că a primit zilnic sute de mesaje în care oamenii îi cer să nu voteze certificatul verde.

„Primesc zilnic sute de mesaje să nu votez certificatul verde. Au fost și persoane care au fost mai directe în exprimare, ca să spun așa. Au fost și amenințări, dar nu le-am băgat în seamă. Mesajele sunt primite și pe numărul personal de telefon, acest lucru este tragic. Nu știm dacă vom vota certificatul verde, o să vedem în ce formă va ieși până la urmă”, a spus Albotă.

Deputatul social-democrat Florin Barbu a declarat că directiva europeană trebuie să fie transpusă și în legea națională, însă fiecare țară decide forma pe care o va avea.

„Am primit mesaje, m-a sunat o persoană-două, le-am explicat despre ce este vorba. Încă nu s-a luat o decizie. Părerea mea este că nu trebuie să le interzicem oamenilor să meargă la locul de muncă. Certificatul verde trebuie aprobat, pentru că este o directivă europeană de circulație internațională. Dar această directivă nu îți impune ce condiții să pui tu în țara ta. Certificatul trebuie transpus prin lege, fiind directivă europeană. Eu sunt de acord inclusiv cu introducerea testării, vaccin, dacă ai trecut prin boală, inclusiv în baza unui certificat că ai anticorpi și nu necesită vaccinare”, a  spus deputatul Florin Barbu.

Florentina Ștefan Ciobanu, Florina Dinu