Bursa Locurilor de Muncă, la Slatina. Șomer către ministrul Muncii: „Îi șterge p-ăia la c*r că pe ai noștri cine îi șterge? ”

0
1167

Oferta angajatorilor la „Bursa locurilor de muncă” de marți, 29 iunie 2021, a fost destul de „generoasă” având în vedere numărul posturilor vacante disponibile, nu mai puţin de 566, din partea celor 40 de angajatori, majoritatea însă pentru persoanele cu studii medii.

La Bursa locurilor de muncă de la Slatina care a avut loc la Casa de Cultură a Tineretului a fost prezent și Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, aflat în vizită de lucru. Aceasta a fost însoțită de președinta Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Maria Mareș, de șeful Inspecției Muncii pe țară, inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu, președinta Agenției Naționale de Egalitate de Șanse, Luminița Popescu, consilieri ministeriali,  dar și alte oficialități de la București.

Acestora li s-au alăturat prefectul de Olt, Florin Homorean, vicepreședintele PNL la nivel central, deputatul PNL de Olt, Gigel Știrbu, președintele PNL Olt, senatorul Liviu Voiculescu, dar și directori de deconcentrate.

Revenind la Bursa locurilor de muncă trebuie spus faptul că aceasta s-a bucurat de o largă participare din partea tinerilor, dar mai ales a persoanelor trecute de 40 de ani, dornice să-și găsească un loc de muncă.

Ministrul Muncii a făcut mai bine de o oră o baie de mulțime la Bursa Locurilor de Muncă, timp în care a stat de vorbă atât cu participanții, cât și cu angajatorii despre locurile de muncă oferite, dar și despre păsurile șomerilor.

Sătulă de atâta promisiuni din partea politicienilor, dar și din cauza faptului că la vârsta pe care o are nu își găsește de lucru, după 30 de ani de muncă, o șomeră a răbufnit pur și simplu în fața ministrului Muncii reproșându-i: Să creați locuri de muncă la copii, nu să plece în străinătate. Aici este locul lor, în România, nu plecați în străinătate. Îi șterge p-ăia la cur că pe ai noștri cine îi șterge? Doamna ministru luați atitudine că d-aia sunteți puși de noi. De-aia sunteți aleși acolo ca să luați atitudine vă rog eu frumos. Nu ne credeți proști, că suntem o țară de proști, dar printre proștii ăștia trebuie să mai fim și oameni. Nu ne luați de proști pe toți doamna ministru.

De ce suntem o țară de analfabeți? Vă întreb eu pe dumneavoastră. De ce suntem, pentru că sunt ei deștepți (n.r. politicienii). Nu am înțeles. Vă întreb și eu pe dumneavoastră ca un om. E bine ceea ce fac. Pentru asta îi alegem ca să doarmă în scaun. Tineretul pleacă în afară și noi ce facem bătrânii? Nu mai trebuie să trăim. Soluția ar fi să creeze locuri de muncă aici în România, nu copilul să plece în afară. Face studii ca să plece  în afară și să lase părinții acasă. Nu se creează locuri de muncă din cauza conducerii proaste care a fost și este în continuare. Proastă conducerea. Indiferent de ce culoare politică este. Contează să creezi locuri de muncă la oameni, să muncească aici în țara lor, nu în altă țară, să fie slugă. Eu am lucrat 30 de ani în construcții și acum caut loc de muncă. (….) Ăștia sunt ei, sunt lingăii, mâncăi”, i-a spus ministrului, pe un ton ridicat, femeia nemulțumită.

De la Casa de Cultură a Tineretului Ministrul Muncii, Raluca Turcan, s-a deplasat la Consiliul Județean Olt unde s-a întâlnit cu o parte dintre marii angajatori din Slatina și din județul Olt.

De la această întâlnire nu au lipsit directorul general al companiei Alro Slatina, Gheorghe Dobra, directorul de Resurse Umane al aceleiași companii, Nicu Durău, dar și PR managerul Pirelli România, Mihaela Ionuș, precum și alți importanți angajatori din Olt.

Mă bucur foarte mult că am această oportunitate să stau de vorbă cu dumneavoastră. Eu o să vă spun câteva idei pe care le urmăresc în teritoriu atunci când am discuții similare cu reprezentanții mediului de afaceri și pentru a vă provoca, dar și pentru a înțelege în ce direcție dorim să mergem și cu deciziile Ministerului Muncii, dar și cu guvernarea în ansamblul ei.

În județul Olt am avut până acum întâlnire cu reprezentanții companiei Pirelli și de asemenea am participat la un târg al locurilor de muncă unde cel mai probabil ați avut și dumneavoastră reprezentanți.

Am stat de vorbă cu mulți oameni, nesperat de mulți oameni ceea ce este încurajator faptul că vin oameni să-și caute un loc de muncă în Romania, dar mult mai încurajator este că dumneavoastră ați fost prezenți acolo, ați avut deschiderea să vă întâlniți cu posibilii angajați și mulți dintre dumneavoastră din discuțiile pe care le-am avut cu reprezentanții companiilor dumneavoastră îmi spuneau că sunteți în căutare de angajați și pentru că intenționați o extindere a afacerii.

Acesta este un semnal destul de încurajator. Unii dintre dumneavoastră ați suportat mai greu perioada de pandemie, criza sanitară suprapusă cu criza economică, alții poate din cauza sau datorită profilului activității ați trecut mai ușor.

Cert este că aici, în această  încăpere sunt nu doar supraviețuitori, ci și oameni ambițioși care țin în viață și comunitatea județului Olt, dar și România. Și vreau să vă spun că nu consider cuvinte prea mari atunci când afirm că România reală este ținută în viață de oameni ca dumneavoastră. Și atunci provocarea mea pentru dumneavoastră este să-mi spuneți ce probleme aveți și împreună să găsim soluții. Când aud răspunsuri de genul nu ne permite legea. Serios, cum adică nu ne permite legea. Dacă o modificare legislativă este necesară pentru a rezolva o soluție atunci asta nu este o problemă. Legea este perfectibilă, mai ales dacă sunt legi așa cum au fost multe făcute în birouri și fără legătură reală cu cei care trebuie să o aplice și să o respecte”, a conchis ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan.