Au renunțat la șomaj și au plecat la muncă în străinătate

0
138

 Sute de olteni pleacă anual la muncă în străinătate pentru a avea un trai mai bun. O parte dintre aceștia figurează însă în evidențele AJOFM Olt ca persoane ce se află în căutarea unui loc de muncă, fapt pentru care primesc ajutor din partea statului sub forma indemnizaţiei de şomaj.

Motivul  care i-a determinat pe olteni să nu se prezinte pentru a-şi ridica banii sau să absenteze de la viză este unul simplu: oamenii au ales să plece la muncă în străinătate și din această cauză nu sunt găsiți la domiciliu de către factorii poștali. După expirarea termenului de ridicare a banilor, aceste sumele ajung însă  înapoi la stat. Potrivit reprezentanților  AJOFM Olt, suma neridicată de şomerii olteni este de zeci de mii de lei.

Pentru că beneficiarii nu au fost găsiţi la domiciliu de factorii poştali pentru a li se înmâna dreptul prevăzut de lege şi nici nu s-au prezentat la ghişeele instituţiei pentru a intra în posesia banilor, sumele de bani rămân în  contul instituţiei timp de trei ani și ulterior înapoiate la bugetul statului.

Cardul este sfânt

Pe de altă parte, sunt și șomeri plecaţi la muncă în afara ţării care au solicitat primirea banilor într-un cont bancar. Aceștia nu au astfel de probleme. Chiar dacă nu au umblat la banii primiţi drept indemnizație de șomaj de luni de zile sau chiar ani, sumele nu le-au fost retrase  din cont, iar banii pot fi utilizaţi de beneficiari în orice moment. La fel de bine de ei se pot folosi şi rudele beneficiarului sau amicii acestuia, dacă titularul le-a lăsat cardul şi le-a înmânat PIN-ul pentru a putea să-i retragă.