Atenție mare la alimente! Primul caz de botulism, în Olt

1
1073

Pe surse am aflat că în județul Olt a fost descoperit primul caz de Botulism. Este vorba de un bărbat în vârstă de 58 de ani, din comuna Strejești care în urmă cu câteva zile a consumat o conservă de pește preparată acasă, după care s-a simțit rău, fiind internat la Spitalul Județean de Urgență Slatina.

Bărbatul a ajuns la spital în 15 sepetmbrie 2022. Respira greu și tușea. A fost internat în secția ORL, însă a fost consultat pe parcursul internării de medici din mai multe specialități.

Starea bărbatului s-a agravat văzând cu ochii, iar în ziua de 21 septembrie a decedat.

Analizele au demonstrat că olteanul suferea de Botulism.

Botulismul este o toxiinfectie alimentara severa cauzată de o neurotoxină de origine bacteriană, care determină paralizia progresiva a mușchilor striați cu apariția insuficienței respiratorii acute. Sursa de toxiinfecție cu C. botulinum în cazul botulismului alimentar, este reprezentata de către alimentele conservate după prelucrare termica insuficienta, în special cele produse în gospodarie (conserve vegetale, de carne sau peste).

Simptomele botulismului

Simptomele toxiinfectiei alimentare cu C. botulinum sunt reprezentate de catre:

  1. Perioada de debut instalata la 4-24 de ore de la eliberarea toxinei in organism este caracterizata de afectarea nervilor cranieni si se manifesta prin:
  • Tulburari de vedere: fotofobie (sensibilitate dureroasa la lumina), diplopie (vedere dubla), ptoza palpebrala (caderea pleoapei), nistagmus (miscari sacadate ale globilor oculari pe orizontala sau verticala);
  • Tulburari de vorbire: dizartrie, disfonie;
  • Tulburari de deglutitie (inghitire cu dificultate a hranei si lichidelor);
  1. Perioada de stare apare la 1-6 saptamani de la eliberarea toxinei si se manifesta prin:
  • Accentuarea tulburarilor nervoase specifice fazei de debut;
  • Paralizii ale nervilor motori periferici: uscaciune bucala, constipatie, retentie de urina;
  • Tulburari ale activitatii musculare: mers nesigur, paralizie flasca simetrica, paralizie progresiva a diafragmei si muschilor respiratori accesori care duc la insuficienta respiratorie;
  • Somnolenta, hipercapnie (cresterea concentratiei de dioxid de carbon), cianoza datorate sindromului de insuficienta respiratorie acuta;
  • Stare pseudocomatoasa.

1 COMENTARIU

  1. Degeaba prezentati simptomele infectiei botulinice daca adunatura de veterinari din Slatina nu a identificat de ce suferea omul, pentru a-l trata corespunzator si salva. Sau nu o fi putut sa le dea spaga. Oricum profesionalismul corpului medical oltean este la genunchiul broastei.

Comentariile sunt închise.