ASTENIA DE PRIMĂVARĂ, UȘOR DE ÎNVINS

0
343

E iarăși primăvară ! Calendaristic, cel puțin. Și, ca în fiecare an, până să ne bucurăm de părțile bune ale anotimpului renașterii naturii, trebuie întâi să înfruntăm principalul său dezavantaj : “astenia de primăvară”.
Deși toată.lumea vede această așa-zisă “afecțiune” ca pe o reală problemă, de fapt ea doar mimează astenia nervoasă. Urmând câțiva pași simpli, putem ușor depăși această perioadă “nefastă” .
Principala cauză a asteniei de primăvară este trecerea uneori bruscă de la valori scăzute la valori înalte de temperatură, fapt care “forțează” sistemul imunitar al corpului, producând un deficit de energie. Acesta se manifestă printr-o senzație de oboseală fizică și uneori chiar mentală. Purtarea de îmbrăcăminte adecvată temperaturii exterioare, adaptată zilnic, ne poate ajuta să evităm acest neajuns.
Un alt neajuns major care dă senzația de astenie este carența de vitamine și minerale cu care corpul se confruntă după perioada de iarnă, când alimentația este săracă în vegetale. Se recomandă reducerea acestui deficit prin administrarea de vitamine și suplimente minerale. Deosebit de utila este suplimentarea aportului de calciu, magneziu și fier precum și cea de vitamine C și D.

Să nu uităm că, deși ziua s-a mărit, corpul nu se poate adapta brusc la “ora de vară”, ci încă are nevoie de mai multe ore de somn. Așadar, un somn de cel puțin o oră în timpul după-amiezei este mai mult decât util pentru organism.