Alin Calotă: Persoanele nevaccinate își pot achita impozitele prin intermediul platformei digitale ghiseul.ro

0
850

Alin Sălcianu Calotă, directorul general al Direcţiei Generale Economice din cadrul Primăriei Slatina, a vorbit în exclusivitate, pentru ziarul ”Gazeta Oltului”, despre facilitățile la impozite pe care le au persoanele cu dizabilități, despre riscurile pe care și le asumă ”rău-platnicii”, dar și despre posibilitatea de plată a celor nevaccinați sau a persoanelor care doresc să evite aglomerația și așteptarea.

  1. Câți slătineni și-au achitat impozitele până în acest moment?

Până în acest moment peste 7.500 de contibuabili și-au achitat oblgațiile fiscale către bugetul local, obligații ce reprezintă impozitele pe clădiri, impozitele pe teren, impozitele pe mijloacele de transport și amenzi contravenționale.

  1. Au crescut impozitele din Slatina sau sunt la fel ca cele din 2021?

Impozitele au rămas la nivelul anilor anteriori, nefiind majorate, singura excepție fiind indexarea acestora cu indicele de inflație de anul trecut care a fost stabilit de Institutul National de Statistică la 2,6% și care este obligatoriu prin codul fiscal.

  1. Ce sumă se strânge anual din taxe și impozite?

Numai din impozite și taxele de anul trecut am colectat 85.697.000 lei venituri proprii.

  1. Persoanele nevaccinate cum își pot achita dările către stat?

Pentru persoanele nevaccinate, momentan există posibilitatea achitării acestor taxe prin intermediul platformei digitale ghiseul.ro, interfață electronică destul de simplă pentru oricine cu cunoștiințe minime, și care nu dureaza mai mult de 5 minute de la înregistrare până la plata, condiția obligatorie fiind să detii un card bancar activ și o adresa de e-mail.

  1. Persoanele cu handicap beneficiază de reducerea impozitului. Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească aceste persoane?

Pentru persoanele cu dizabilități și care dețin un certificat de handicap, grav sau accentuat, se acordă anumite facilități la impozit, prin scutirea de la plata impozitului pentru cladirea aflată în proprietatea sau coproprietatea acestora, respectiv a reprezentanțiilor legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere și întreținere persoane cu handicap grav sau accentuat și persoane încadrate în gradul I de invaliditate. Aceste scutiri se acorda și pentru terenul dețiut în proprietate precum și pentru un singur mijloac de transport, la alegere.  Scutirea se acordă începând cu data de 01.01.2022 pentru cei ce depun documente emise până la data de 31.12.2021 și sunt depuse la ghiseele din cadrul Direcției Economice până la data de 31.03.2022.

  1. Care sunt măsurile coercitive pentru cetățenii ”rău-platnici”?

Măsurile de constrângere și recuperarea acestor creanțe, pentru cei ce omit să-și achite obligațiile fiscale, se face de către compartimentul de executare silită, prin somații, titluri executorii, popriri pe salarii, sechestru pe bunurile urmăribile ale persoanelor care nu își onorează aceste obligații.

  1. Direcția Economică Slatina duce lipsă de personal în prezent?

La Direcția Economică, ca la orice altă instituție, se observă că în timp, volumul de lucru a crescut, timpul de răspuns s-a micșorat, legislația se modifică continuu, și da, am avea nevoie de personal, ce ar putea să ne ușureze activitățile zilnice.

  1. În primele săptămâni ale fiecărui an, zilnic, în fața Direcției Economice se strâng zeci de oameni care așteaptă la rând ca să plătească. Cum vedeți remedierea acestei situații și reducerea numărului de persoane care așteaptă în frig?

Cum am menționat deja, posibilitatea achitării obligațiilor fiscale se poate face și în mediul online, prin intermediul platformei electronice sau virament bancar. Mai mult decât atât, pentru locuitorii din partea de jos a orașului, avem deschisă o caserie pe strada Mihail Kogalniceanu nr. 1, vis-a-vis de sediul Primariei. Cu privire la întrebarea dumneavoastră, oamenii trebuie să înțeleagă că ne supunem anumitor reguli generale privind starea de alertă, și că accesul în cadrul Direcției Economice se face cu bon de ordine și numai dacă dețin certificat covid sau test negativ. În speranța că oamenii vor înțelege această situație, ne exprimăm regretul privind acest inconvenient.

  1. Câte persoane au restanțe la bugetul local mai mult de 1 an?

La momentul vorbirii, persoanele cu debite restante din anii anteriori sunt în numar de 8.452, pentru care s-au întocmit formele legale de recuperare, pentru că aici discutăm de restanțe pe impozitele pe proprietate sau amenzi. Pentru persoanele care nu își achită amenzile contravenționale, serviciul de executare întocmește dosare pentru munca în folosul comunității, în cazurile în care recuperarea creanțelor nu a fost posibilă prin poprirea veniturilor sau a conturilor personale.