Aleșii au decis! Conflictul de interese se lasă cu reținerea a 10% din salariu timp de 6 luni

0
193

Fapta aleșilor locali de a încălca legislația în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară și se sancționează cu diminuarea indemnizației cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni, a decis, luni, plenul Senatului.

Fapta aleșilor locali de a încălca legislația în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară și se sancționează cu diminuarea indemnizației cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni, a decis, luni, plenul Senatului.

Proiectul adaugă noul articol în Statutul aleșilor locali. Senatul este cameră decizională și proiectul merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Este o inițiativă care îndreaptă niște greșeli ale trecutului”, a explicat PSD votul.

USR a acuzat că se elimină controlul ANI si posibilitatea interzicerii ocuparii functiei timp de 3 ani dupa constatarea conflictului de interese.

Ce spune Statutul aleșilor locali despre conflictul de interese:

Aleșii locali au un interes personal într-o anumită problema, dacă au posibilitatea să anticipeze ca o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru:

a) soț, soție, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv;

b) orice persoana fizica sau juridica cu care au o relație de angajament, indiferent de natura acestuia;

c) o societate comercială la care dețin calitatea de asociat unic, funcția de administrator sau de la care obțin venituri;

d) o alta autoritate din care fac parte;

e) orice persoana fizica sau juridica, alta decât autoritatea din care fac parte, care a făcut o plata către aceștia sau a efectuat orice fel de cheltuieli ale acestora;

f) o asociație sau fundație din care fac parte.

Plenul Senatului a reexaminat luni, în calitate de Cameră decizională, ca urmare a deciziei CCR, propunerea legislativă pentru modificarea Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, prin care încălcarea normelor în materia conflictului de interese a fost introdusă în sfera faptelor ce constituie abateri disciplinare.

Proiectul, iniţiat de parlamentari PSD, a fost adoptat în urma reexaminării, cu 78 de voturi „pentru”, 28 „împotrivă” (PNL şi USR) şi o abţinere, în forma aprobată de Camera Deputaţilor.

„Fapta aleşilor locali de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum şase luni”, se arată în textul legislativ adoptat de Senat în urma reexaminării.

Senatorul USR Florina Presadă a subliniat, în plen, că forma actului normativ adoptat de Senat reprezintă o „slăbire a criteriilor de integritate publică”.

„Cel mai problematic lucru este că nu se mai reţine decât o sancţiune echivalentă cu diminuarea cu 10% a indemnizaţiei consilierului local timp de şase luni. Noi interpretăm această nouă reglementare ca o tentativă de a scăpa de măsura complementară pe care o dispunea ANI, în astfel de cazuri de conflict de interese, şi anume interdicţia de a mai ocupa o funcţie publică eligibilă timp de 3 ani de la constatarea acestui conflict de interese. Avem de-a face cu o încercare de a slăbi criteriile sau standardele de integritate în funcţia publică”, a spus Presadă.

Liberalul Daniel Fenechiu a anunţat votul negativ al senatorilor PNL, subscriind argumentelor prezentate de senatorul USR Florina Presadă.

Curtea Constituţională a României a admis pe 16 octombrie 2018, parţial, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu modificările aduse Legii privind Statutul aleşilor locali.

Sursa: realitatea.net