Deputatul Gigel Știrbu, despre 10 Mai, zi de sărbătoare naţională

0
175

Liberalul Gigel Știrbu a trecut în revistă importanța zilei de 10 mai, zi cu o semnificaţie deosebită în istoria poporului român. Pe marginea acestui subiect, deputatul a făcut următoarea declarație:
”10 mai, o zi crucială în istoria României!
Trei mari evenimente au avut loc pe data de 10 mai: proclamarea lui Carol I ca domnitor al României, declararea Independenței și încoronarea lui Carol I în calitate de prim rege al țării noastre.
În 1866, pe 10 mai a fost proclamat Carol I Domnitor al României, iar, la 10 mai 1881, acesta a devenit primul rege al țării. În acel moment, 10 mai era deja ziua în care, la 1877, a fost ratificată declararea Independenței de Stat a României, prin care se desființa tributul plătit de țară către Înalta Poartă. Pe 10 mai a fost serbată ziua naţională a României, între anii 1866 şi 1947, până la venirea comuniştilor la putere.
Din 2015 este oficial sărbătoare națională și este cunoscută sub numele de „Ziua Regalității” și trebuie să ne amintim rolul pe care l-a jucat Familia Regală în modernizarea statului român, independența și înscrierea României în rândul națiunilor respectate ale lumii.” a precizat Știrbu.