ALRO, PROFIT SUBSTANȚIAL ÎN 2020

0
396

Cifra de afaceri a grupului Alro a scăzut ușor în 2020 comparativ cu 2019. În schimb profitul net realizat a fost de 355 de milioane RON, comparativ cu o pierdere netă de 67 milioane RON, în 2019.

Alro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, a înregistrat în 2020 o cifră de afaceri de 2,51 miliarde RON, față de 2,78 miliarde RON, în 2019. În schimb profitul net realizat de companie a crescut în perioada de raportare la 355 de milioane RON, de la o pierdere netă de 67 de milioane RON, în 2019.

Grupul s-a confruntat cu un mediu imprevizibil care a inclus consecințele pandemiei și prețuri scăzute la alumină și aluminiu, dar a reușit să depășească toate aceste provocări și să raporteze rezultate bune prin implementarea mai multor măsuri de reducere a costurilor, îmbunătățire a strategiilor de achiziție și de vânzare, aplicând, în același timp, și măsuri eficiente și complexe pentru a preveni infectarea angajaților săi și pentru a asigura siguranța partenerilor săi de afaceri.

Președintele Consiliului de Administrație al ALRO, Marian Năstase, susține că, anul trecut conducerea companiei a implementat un program complex cuprinzând măsuri de sănătate, siguranță și anti-criză care i-a permis să-și mențină toate operațiunile funcționale. „Privind înapoi la ceea ce s-a întâmplat în 2020, am putea spune că a fost anul în care ALRO a demonstrat, încă o dată, că este o companie robustă care s-a adaptat foarte rapid și eficient noii realități și noilor reguli de joc. Suntem mândri să afirmăm că ALRO a fost una dintre primele companii care a reacționat la efectele COVID-19. Am reușit să implementăm cu promptitudine măsuri eficiente și complexe care să asigure continuitatea operațiunilor Grupului, protejând în același timp sănătatea angajaților noștri și a familiilor acestora. Ne-am menținut strategia de dezvoltare a produselor cu valoare adăugată mare și foarte mare și am continuat investițiile esențiale, chiar dacă presiunea a fost și mai mare în ceea ce privește fluxurile de numerar, scăderea cererii și a prețurilor aluminiului și a trebuit să facem față mai multor restricții din cauza contextului pandemic. Chiar dacă 2020 a fost un an greu, suntem pregătiți să ne confruntăm cu o altă perioadă marcată de provocări. Am demonstrat în trecut că putem profita de toate oportunitățile pieței și ne putem transforma punctele slabe în puncte forte și suntem pregătiți mai mult ca oricând să acționăm la fel și în viitor”, a declarat, prin intermediul unui comunicat de presă, președintele Consiliului de Administrație al ALRO, Marian Năstase.

În 2020, prețul aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra (LME) a atins o medie 1.704 USD/tonă, un nivel mai mic comparativ cu cel înregistrat în 2019 de 1.791 USD/tonă. În perioada de carantină, LME a înregistrat un record negativ de 1.422 USD/tonă, minimul din ultimii cinci ani.

Cu toate acestea, începând din iunie 2020, prețul aluminiului a început să crească, atât datorită optimismului față de disponibilitatea vaccinului COVID-19, cât și datorită unei cereri crescute din partea Chinei. Astfel, prețul aluminiului a depășit 2.000 USD/tonă în decembrie 2020, în timp ce stocurile de aluminiu au scăzut până la finalul anului 2020.

Programul anti-criză implementat la nivelul Grupului începând cu 2019 și continuat într-un mod și mai strict în 2020, și-a arătat rezultatele și a compensat parțial condițiile de piață nefavorabile determinate de criza COVID-19 care a afectat toate companiile din industria aluminiului.

Astfel, în ceea ce privește numerarul, în 2020, Grupul a reușit să genereze fluxuri de numerar nete pozitive, din activitățile operaționale, de 323 milioane RON, de trei ori mai mari decât cele raportate în perioada similară a anului 2019, în principal datorită încasării, în septembrie 2020, a compensațiilor în conformitate cu Schema de Tranzacționare a emisiilor din UE (ETS) aferente anului financiar 2019 și vânzării certificatelor de emisii pe de o parte, și pe de altă parte, ca urmare a efectelor pozitive ale măsurilor anti-criză și de optimizare a stocurilor, puse în aplicare pe tot parcursul anului 2020.

Mai mult, un obiectiv-cheie în 2020 a fost păstrarea numerarului având în vedere efectele negative potențiale ale pandemiei COVID-19. Investițiile au fost încetinite, menținându-se cele strategice, iar cele amânate inițial sunt deja prioritare pe agenda conducerii Grupului.

În plus, refinanțarea cu succes a facilităților de capital de lucru ale Companiei a fost finalizată în noiembrie 2020 și acest nou angajament al băncilor pentru încă trei ani arată recunoașterea unui model solid de afaceri și oferă stabilitate și predictibilitate în ceea ce privește costurile financiare pentru perioada următoare. Astfel, Compania intenționează să implementeze tehnologii de ultimă generație pentru a atinge obiectivele de neutralitate climatică.

În ceea ce privește vânzările Grupului de produse primare din aluminiu către terți, volumul acestora a crescut cu aproape 1% în 2020, până la 127.550 tone față de 126.565 tone, în aceeași perioadă a anului 2019, în principal datorită vânzărilor de sârmă, deoarece ALRO este cel mai mare producător de sârmă din aluminiu în Europa, fiind unul dintre principalii furnizori pe piața cablurilor.

Volumul vânzărilor de produse prelucrate din aluminiu a scăzut ușor, cu aproape 1% în 2020, comparativ cu 2019. Dintre acestea, volumele produselor laminate plate a scăzut cu 6,8% comparativ cu anul precedent, în principal din cauza benzilor (-31,6%), deoarece pandemia a afectat industria mondială începând cu T2 cauzând probleme logistice care s-au tradus în continuare printr-o activitate mai redusă pentru clienți.

Cu toate acestea, în ciuda efectelor negative ale pandemiei, vânzările de produse extrudate au crescut cu 21,7% comparativ cu anul 2019, în principal datorită livrărilor de profile către piața panourilor solare.

De asemenea, în 2020, Grupul și-a continuat principalul proiect de investiții, AP12LE („Aluminium Pechiney 12 Low Energy”) modernizând, în cursul anului, 53 de cuve cu această tehnologie nouă. Finalizarea acestui proiect va ajuta ALRO să se numere printre primii 10 cei mai eficienți producători de aluminiu din întreaga lume (cu excepția Chinei) din perspectiva eficienței energetice pentru zona de electroliză.