Senatorul Liviu Voiculescu, despre desființarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie

0
419

Deputații au votat, miercuri, proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) cu 171 de voturi „pentru” și 136 „contra”. Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, forul decizional fiind Senatul.
Senatorul de Olt Liviu Voiculescu dă asigurări că și senatul va vota desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ):
”Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind desființarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Desființarea Secției Speciale a fost votată de PNL, alături de aliații din coaliția de dreapta.
Vom vota la fel și la Senat. Le-am promis românilor desființarea Secției Speciale și ne vom ține de cuvânt.
Secția Specială a fost înființată de către PSD pentru a ”curăța” dosarele lui Liviu Dragnea și pentru a deschide dosare penale împotriva magistraţilor care se ocupau de dosare de corupţie.
Procurorii Secției Speciale au trimis mai multe solicitări către DNA pentru a prelua dosarul Tel Drum. Procurorii Secției Speciale au susținut că dosarul ar viza și magistrați, ceea ce s-a dovedit a fi fals. În dosarul Tel Drum este anchetat Liviu Dragnea, fostul președinte al PSD.
Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar de către procurorii Secției Speciale, cu interdicția de a părăsi țara. Dosarul s-a bazat pe un denunț al inculpatului Sebastian Ghiță, refugiat în Serbia. Înalta Curte a anulat măsura pentru că nu existau probe, ordonanța nu era motivată iar faptele imputate nu erau infracțiuni.
La Secția Specială sunt 6.000 dosare nesoluționate. Structura a fost total ineficientă: în toată activitatea sa nu a dus niciun dosar până la capăt, nicio condamnare nu s-a dat pe baza unui dosar făcut de această secție specială. Dosarele cu magistrați ale Secției Speciale vor fi redistribuite către parchetele competente.
Înființarea Secției Speciale a fost criticată de Comisia de la Veneția și de Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO), pentru că reprezintă un pericol la adresa independenței justiției.
Desființarea Secției Speciale este necesară pentru a corecta ce a stricat în justiție PSD și pentru ca România să aibă un Raport favorabil al Comisiei Europene. Un Raport favorabil va permite ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare și eliminarea, astfel, a ultimului motiv care poate fi invocat politic împotriva aderării noastre la Spațiul Schengen.” a declarat Voiculescu.