Monument istoric mutilat!

0
1649

În urmă cu câțiva ani, cotidianul Gazeta Oltului trăgea un semnal de alarmă asupra faptului că fostul sediu al Băncii Naționale din Slatina, o clădire foarte frumoasă, impunătoare, chiar monument istoric apreciat, a fost lăsat în paragină, după ce această sucursală și-a închis activitatea.

Această clădire a intrat în patrimoniul Primăriei Slatina, iar nepăsarea edililor slătineni a dus pas cu pas la distrugerea ei. La discreția hoților și a celor care au sustras tot ce era de valoare în interior, clădirea a ajuns să fie ”casa” celor fără adăpost, copii ai străzii sau adulți care nu fac față greutăților. La un moment dat, aici s-a petrecut chiar un incendiu în interior.

Autoritățile locale și județene au tratat cu indiferență aceste aspecte. Ulterior, cu câțiva ani în urmă, această clădire a fost repartizată printr-un protocol de la Primăria Slatina către Ministerul Justiției, cu scopul renovării și pentru a-și desfășura activitatea aici Judecătoria Slatina.

Modul în care au evoluat lucrurile este inadmisibil. Lucrările care au dus la repunerea în funcțiune a clădirii nu au respectat statutul de monument istoric și după cum se observă cu ochiul liber s-au făcut adăugiri exterioare, interiorul este distrus și clădirea a suferit transformări radicale.

Suntem interesați să aflăm cine a dat aceste autorizații și cine și-a asumat aceste responsabilități pentru a mutila acest important și impunător monument istoric al Slatina.

Revenim cu detalii într-un număr viitor al ziarului