Senatorul Liviu Voiculescu a votat pentru desființarea Institutului Revoluției Române

0
144

Senatul a votat desființarea Institutului Revoluției Române, condus de fostul președinte Ion Iliescu. Decizia a fost adoptată cu 80 de voturi „pentru”, 54 „împotrivă” și 0 abțineri. Din conducerea institutului mai făceau parte Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman.
Printre cei care au votat pentru desființarea Institutului Revoluției Române se numără și senatorul de Olt, Liviu Voiculescu:
”Am votat în calitate de senator pentru desființarea Institutului Revoluției Române, condus de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu.
Revoluția din decembrie 1989 nu are nevoie de un institut care să “interpreteze” faptele acelor vremuri în favoarea lui Ion Iliescu și a tovarășilor săi. Românii au nevoie de un verdict al Justiției și de finalizarea în instanță a Dosarului Revoluției, în care Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, membri “pe viață” în conducerea acestui institut, plătiți din impozitele copiilor și nepoților celor morți sau răniți la Revoluție, sunt puși sub acuzare pentru crime împotriva umanității.
Legea îl obligă pe Gelu Voican Voiculescu să predea patrimoniul și toate documentele și mărturiile despre crimele de la Revoluția din 1989, cercetătorilor crimelor comunismului de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, aflat în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului Florin Cîţu.” a declarat Liviu Voiculescu.
Desființarea institutului este un demers care a început în urmă cu un an și câteva luni. În decembrie 2019, guvernul liberal condus de Ludovic Orban a adoptat o ordonanță de urgență pentru desființarea Institutului Revoluției Române.
La acel moment, institutul s-a aflat în centrul unui scandal, după ce a decis să organizeze un concert în 22 decembrie, iar acest gest a fost calificat de mai multe organizații drept o jignire adusă memoriei eroilor Revoluției.
Practic, institutul ar trebui să analizeze ceea ce s-a întâmplat la Revoluția din 1989. Guvernul argumenta în acea ordonanță de urgență că activitatea institutului ar fi fost irelevantă în raport cu banii publici cheltuiți.