PENSIONARI DIN OLT, DATORI ȘI DUPĂ MOARTE

0
643

Aproape 2.000 de pensionari din Olt au popriri pe pensie din cauza unor datorii la bănci, la stat sau în urma unor decizii judecătoreşti. Oamenilor li se opreşte din pensie inclusiv pentru că nu şi-au achitat la timp întreţinerea.

Datele furnizate de Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Olt indică faptul că, la sfârșitul anului 2020, se aflau în sold nu mai puțin de 2.712 de popriri înfiinţate pe veniturile a 1.905 pensionari. Potrivit directorului executiv al CJP Olt, Iulian Smarandache, valoarea sumelor poprite este de circa 350.231 RON lunar. Suma totală poprită din pensii în anul 2020 a fost de 2.622.945 RON.

Cele mai frecvente situaţii pentru care reprezentanţii Casei de Pensii sunt nevoiţi să facă popriri provin de la executori judecătoreşti, primării şi Finanţe. Dacă la unii, graficele de eşalonare se întind pe câteva luni sau ani, la alţii este nevoie de sute de ani şi chiar mii de ani să scape de datorii. Pe lista pensionarilor în sarcina cărora s-au instituit popriri figurează cinci olteni cu datorii de peste două milioane RON, fiecare, provenite de la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Cea mai mare datorie a unui pensionar oltean este de 31.489.553 RON şi provine de la ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală).

A doua cea mai mare datorie a unui pensionar din Olt provine tot de la ANAF și este de 7.308.158 RON. A treia cea mai mare datorie a unui pensionar oltean este de 7.259.242 RON.

Pe locul patru în topul pensionarilor cu cele mai mari datorii se află un oltean al cărui debit provenit de la ANAF este de 4.021.537 RON. Al cincilea cel mai mare debit, tot de la ANAF, al unui pensionar oltean este de 2.791.606 RON.

Potrivit legii, la solicitarea instituţiilor îndreptăţite să-şi recupereze debitele, Casa de Pensii poate reţine până la o treime din pensia datornicului sau chiar până la jumătate din pensie, dacă este vorba de mai multe datorii. CJP Olt, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului 92/2003, are calitatea de terţ poprit în relaţia pensionarilor cu diferite instituţii, autorităţi publice locale, persoane fizice sau juridice îndreptăţite să recupereze debite în baza unor titluri executoriii sau dispoziţii de poprire.