CHELTUIELILE FIRMELOR CU TESTAREA COVID A ANGAJAȚILOR, DEDUCTIBILE FISCAL

0
247

Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Olt informează, prin intermediul unui comunicat de presă, contribuabilii cu privire la includerea în categoria cheltuielilor deductibile la stabilirea venitului net anual determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, a contravalorii testelor medicale de diagnosticare a infecţiei COVID-19 efectuate. Măsura se acordă contribuabililor care desfăşoară activitatea, individual sau într-o formă de asociere, pe perioada în care este instituită starea de urgenţă sau de alertă.

Contribuabilii sunt informaţi cu privire la completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, cu noi prevederi privind regimul fiscal al cheltuielilor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infecţiei COVID-19, introduse prin Ordonanţa de urgenţă nr. 181/22.10.2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, respectiv:

– includerea în categoria cheltuielilor deductibile la stabilirea venitului net anual determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, a contravalorii  testelor medicale de diagnosticare a infecţiei COVID-19 efectuate pentru contribuabil, în scopul depistării şi prevenirii răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, pentru asigurarea desfăşurării activităţii în condiţii de securitate şi sănătate în muncă. Măsura se acordă contribuabililor care desfăşoară activitatea, individual sau într-o formă de asociere, pe perioada în care este instituită  starea de urgenţă sau de alertă, potrivit legii.

– includerea în categoria veniturilor din salarii şi asimilate salariilor neimpozabile şi care nu sunt cuprinse în baza  de calcul a contribuţiilor sociale a contravalorii cheltuielilor suportate de angajator/plătitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infecţiei COVID-19, din iniţiativa acestuia, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, în scopul depistării şi prevenirii răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, pentru asigurarea desfăşurării activităţii în condiţii de securitate şi sănătate în muncă, pe perioada instituirii stării de urgenţă sau de alertă, potrivit legii.

Aceste prevederi se aplică începând cu data 26.10.2020, data intrării în vigoare a actului normativ care le reglementează.