PATRONI DIN SLATINA ȘI VÎLCELE, PRINȘI CU MUNCITORI LA NEGRU. VEZI CE AMENZI AU PRIMIT

0
304

Patronii a patru societăți din Slatina, Vîlcele, Pitești și Teleorman au fost identificaţi recent de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt că foloseau forţă de muncă fără forme legale de angajare. Cei patru patroni s-au ales cu amenzi în valoare totală de 110.000 lei.

Potrivit șefului ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu, cei patru angajatori foloseau șase persoane care desfășurau muncă nedeclarată.

Trei persoane au fost identificate la o societate de cultivarea cerealelor din Pitești, punct de lucru Greci, amenda în acest caz fiind de 60.000 de lei, o persoană cu timp parțial de lucru, la o societate de reparații și întreținere auto din Slatina, sancțiunea aplicată de inspectorii de muncă fiind de 10.000 de lei, iar o persoană muncea fără contract de muncă încheiat în formă scrisă la o societate de comerț din Vâlcele, angajatorul fiind sancționat cu 20.000 de lei. Totodată, o persoană care desfășura activitate la o firmă de construcții din Teleorman, punct de lucru Izbiceni, a fost găsită în neregulă, patronul fiind amendat cu 20.000 de lei.

De altfel, în luna noiembrie, inspectorii de muncă au verificat 233 de agenți economici atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma acestor acțiuni au fost aplicate 183 de sancţiuni, din care 15 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 142.000 de lei, şi restul avertismente. Totodată, au fost identificate 307 deficienţe, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri de remediere a acestora.

Măsurile dispuse de inspectorii de muncă au vizat deficiențe referitoare la: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă, netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora, neasigurarea triajului epidemiologic și a dezinfectanților pentru mâini; nepurtarea în spații închise, de către lucrători, a măștilor de protecție și neevaluarea riscurilor de îmbolnăvire a lucrătorilor cu virusul SARS CoV2.