Orban: „În Franța se merge în continuare la școală, dar au 54.000 de cazuri. Noi am optat pentru această variantă”

0
226

Invitat, joi seara, la postul de televiziune DIGI, premierul Ludovic Orban a dat noi detalii despre măsurile ce vor fi adoptate începând de luni, 9 noiembrie. Măsurile vor fi aplicate pentru 30 de zile.

Acesta a precizat că toate școlile vor intră în online, indiferent de incidența cazurilor COVID din localități. Masca va deveni și ea obligatorie peste tot în țară.

„Toate măsurile vor intra în vigoare. Școlile vor intra în online în toată țara, indiferent de incidență. Sunt măsuri de protecție. Obligativitatea purtării măștii nu este o măsură pe care am instituit-o doar noi. Un alt loc de infectare este transportul public, fie în interiorul județelor, fie între județe. Se va face trecerea în telemuncă și se va institui obligativitatea de a începe programul la ore diferite. Acolo unde este posibil, sunt linii de muncă unde este complicat să fie decalată ora de începere. Organizarea activității școlare online este luată din două motive: siguranța copiilor, al doilea motiv este legat și de faptul că foarte mulți copii, adolescenți, chiar dacă iau virusul sunt asimptomatici și transmit virusul către părinți bunici și să asigure răspândirea virusului. În Franța se merge în continuare la școală este alegerea lor, dar au 54.000 de cazuri. Tinerii sunt asimptomatici, cei mai mulți, dar transportă virusul. Noi am optat pentru această soluție, este o soluție temporară, pentru că tendința de creștere ne îngrijorează. Avem foarte multe decese, avem o limită de tratare”, a spus Orban.

Premierul a mai spus că deplasarea pe timpul nopții va fi permisă doar pentru activitățile absolut necesare.

„Legat de restricțiile de circulație, pe timpul nopții va fi permisă deplasare doar pentru activități absolut necesare, la muncă, magazinele vor fi închise după 21.00. S-a constatat că foarte multe cazuri apar la petreceri private sau în diferite locații. Carantina va începe de la 22.00-23.00, să vedem, până la 5 dimineață. Declarația va putea fi arătat și pe telefon, nu neapărat pe hârtie. Ne gândim cum va arăta. Pe timpul nopții se organizează petreceri, unde nu se respectă măsurile de protecție și există un risc crescut de transmitere a bolii. A crescut virulența în  transmiterea virusului, rezistă mai mult pe suprafețe, riscul de infectare este crescut”, a mai spus Orban.