ȘASE FIRME DIN OLT CAUTĂ UCENICI

0
460

Tot mai multe firme oltene doresc să califice tinerii pe a se integra mai ușor pe piața muncii. Astfel, în această perioadă, la nivelul județului Olt, șapte angajatori au solicitat încheierea de convenții pentru 61 de persoane, în domenii precum fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie comerț, confecții textile sau lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale

Firmele din judeţul Olt care încheie contracte de ucenicie primesc câte 2.250 de lei, lunar, pentru fiecare persoană încadrată în muncă. Durata contractului poate fi între şase luni şi trei ani, în funcţie de competenţele profesionale dobândite.

Astfel, o societate de fabricarea pâinii, prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie, din Coteana caută șase tineri care să fie formaţi la locul de muncă. Alte trei firme din Caracal care se ocupă cu fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp)caută în total 35 de ucenici. De asemenea, o altă societate din Crâmpoia și una din Șerbănești care au ca obiect de activitate fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp) caută 14, respectiv cinci ucenici, în timp ce o firmă din Corabia care se ocupă cu lucrări de construcții a clădirilor rezidentiale și nerezidentiale caută un ucenic.

Agenția Judeţeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt acordă angajatorilor care încheie contracte de ucenicie, în condiţiile Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, sprijin financiar în cuantum de 2.250 lei/lună pentru fiecare contract de ucenicie încheiat. Suma lunară se acordă la cererea angajatorului, proporţional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, pe întreaga perioadă de derulare a contractului.

Prin ucenicia la locul de muncă, se urmărește obținerea unei calificări pentru tinerii cu vârsta de peste 16 ani, care doresc să se concentreze pe învățare pornind de la situațiile profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupații direct la locul de muncă.

Durata contractului de ucenicie se stabilește în funcție de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul. Prin această formă de pregătire, ce poate fi între 6 luni și trei ani, pentru calificări de la nivelul 1 până la 4, ucenicul poate dobândi competențe profesionale, angajatorul obligându-se să-i asigure condițiile necesare pregătirii teoretice și practice.

Durata timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână, iar în cazul tinerilor cu vârsta de până la 18 ani, durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi 30 de ore pe săptămână.

Programul de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă se finalizează printr-un certificat de calificare profesională.