CAMPIONII DOSARELOR SOCIALE ÎN OLT. Primar: „Ce să le facem, să-i excludem din societate?”

1
1148

Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Olt plăteşte lunar peste 1,2 milioane de lei (adică peste 12 miliarde ROL) drept ajutor social în baza legii 416/2001, privind venitul minim garantat, pentru 5.380 de persoane din judeţ. Localitatea cu cele mai multe dosare de ajutor social în plată este municipiul Caracal, unde nu mai puţin de 195 de familii beneficiază de ajutoare sociale.

Conform unei statistici realizate de Gazeta Oltului, pe baza datelor de la AJPIS Olt, la capitolul venit minim garantat (VMG) primul loc este ocupat de municipiul Caracal, cu 195 dosare, urmat de oraşul Corabia, cu 177 de dosare de ajutor social.

Poziţiile trei şi patru sunt ocupate de comuna Izvoarele, cu 150 de dosare, şi orașul Drăgănești-Olt, cu 124 beneficiari. Locul cinci în acest top este ocupat de comuna Movileni, cu 121 de dosare de VMG, urmată de Fărcașele cu 112 dosare de ajutor social, comuna Dăneasa cu 111 de dosare de ajutor social și Osica de Jos cu 109 de beneficiari. Pe penultimul loc în top zece localități se situează comuna Urzica cu 107 dosare de ajutor social, în timp ce pe poziția a zecea se plasează comunele Iancu Jianu și Dobrun cu 105 dosare, fiecare.

La polul opus cele mai puține dosare de ajutor social se înregistrează în comunele: Drăghiceni-șase dosare; Nicolae Titulescu-șase dosare, Scornicești- șase dosare, Slătioara-trei dosare și Priseaca-un dosar,

Primarul comunei Izvoarele, Florian Constantin, spune că situaţia din localitatea pe care o administrează este una grea prin prisma faptului că sunt multe familii defavorizate. Iar numărul mare de dosare de ajutor social este dat şi de faptul că sunt cupluri care s-au destrămat după ce femeile au plecat în afară să muncească și nu s-au mai întors, lăsându-i pe bărbați cu copiii.

La noi nu este de acum această situație. Așa am moștenit și eu acum opt ani. Sunt foarte mulți care se zbat, se descurcă, sunt muncitori, și-au făcut case, familii, dar sunt și alții care trăiesc cu ajutor social. Ce să le facem, să-i excludem din societate? Nu putem. Suntem puși acolo ca să încercăm să-i ajutăm, să-i reabilităm, să facem ceva pentru ei. Sunt mulți din familii destrămate. Au plecat multe femei în afară și i-au lăsat pe bărbați acasă, au rămas și cu copiii și fără serviciu. Multe femei nu se mai întorc își fac alte familii acolo și rămân bărbații și dau din colț în colț. Și până la urmă de ce au plecat femeile acelea, pentru că bărbații nu au fost în stare să țină de familie.  În al doilea rând sunt multe familii în care părinții își abandonează copii, adică îi dă afară din casă, îi iau la goană. Ce să le facem. Și mie mi s-a întâmplat . Mi-am făcut casă la bunici pentru că nu m-am înțeles cu părinții.  Așa se întâmplă. Sunt multe familii defavorizate nu că sunt multe dosare, a spus Florian Constantin.

Cine beneficiază de venit minim garantat

 Familiile și persoanele singure, cetățeni români, au dreptul la un venit minim garantat ca formă de asistență socială. Venitul minim garantat se asigură prin acordarea ajutorului social lunar, în condițiile prevăzute de Legea număeul 416/2001. Potrivit legii, termenul de familie desemnează soțul și soția sau soțul, soția și copiii lor necăsătoriți, aflați în întreținerea acestora, care locuiesc și gospodăresc împreună. De asemenea, se consideră familie și persoana care locuiește și gospodărește împreună cu copiii aflați în întreținerea sa și care se află în una dintre următoarele situații: este necăsătorită; este văduvă; este divorțată; al cărei soț/soție este declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească; nu a împlinit vârsta de 18 ani și se află în una dintre situațiile prevăzute de mai sus. Se consideră familie și frații fără copii, care gospodăresc împreună și care nu au domiciliul sau reședința comună cu părinții.

Prin termenul copil se înțelege copilul provenit din căsătoria soților, copilul unuia dintre soți, copilul adoptat, precum și copilul dat în plasament familiei sau persoanei ori pentru care s-a instituit tutela sau curatela. Prin termenul persoană singură se înțelege persoana care a împlinit vârsta de 18 ani, care locuiește singură și nu se mai află în întreținerea părinților. Beneficiază de venitul minim garantat și familiile sau persoanele singure, cetățeni ai altor state sau apatrizi, care au reședința sau, după caz, domiciliul în România, în condițiile legislației române. Legea nr. 416/2001 mai stabileşte că: au dreptul la venitul minim garantat și soții despărțiți în fapt, dacă ancheta socială atestă situația existentă și justifică acordarea acestuia; beneficiază de aceste reglementări și persoanele fără domiciliu sau reședință și fără locuință, aflate în situație de nevoie, pe baza declarației pe propria răspundere că nu au solicitat ajutorul social de la alte primării. Persoanele fără locuință beneficiază de ajutor social numai pe perioada în care se află în evidența serviciilor publice de asistență socială din cadrul unităților administrativ-teritoriale în care trăiesc.

Nivelul lunar al venitului minim garantat se raportează la indicatorul social de referință (ISR). Ţinând cont de faptul că valoarea ISR a rămas neschimbată şi pentru acest an (500 lei), rezultă că în 2017 nivelul venitului minim garantat este următorul: 141,5 lei (0,283 ISR) pentru persoana singură; 255 lei (0,510 ISR) pentru familiile formate din 2 persoane; 357 lei (0,714 ISR) pentru familiile formate din 3 persoane; 442 lei (0,884 ISR) pentru familiile formate din 4 persoane; 527 lei (1,054 ISR) pentru familiile formate din 5 persoane şi 36,5 lei (0,073 ISR) pentru fiecare altă persoană peste numărul de 5 persoane, care face parte din familie.  

1 COMENTARIU

  1. LELE! CA AU PLECAT CA AU..VENIT E TREABA LOR !!!! DATORIA PRIMARIEI E SA II CHEME SA-SI FACA ZILELE OBLIGATORII !!!!!!! EU STAU VIS A VIS DE PRIMARIE SI OAMENII NU AU MAI FOST CHEMATI LA MUNCA DE PESTE 1 AN SI JUMATATE !!!!!!!!! CE IMPORTAANTI VOR FI ACESTIA LA ALEGERILE LOCALE !!!! CU SIGURANTA CA ,…CU MIC CU MARE ,IN CARUTA ,IN TELEGUTA VOR FI ADUSI LA VOT SI AMENINTATI CA-SI VOR PIERDE DREPTURILE DACAA NU VOTEAZA …GHICITI PE CINE ?..PE PRIMARUL IN FUNCTIE SI PSD-UL !!!!! VOR URMA ANCHETE CU SIGURANTA SI VINOVATII VOR PLATI !!!!

Comentariile sunt închise.