Industria HoReCa din județ, în colaps. Mari patroni din Olt, loviți de criză

1
954

Criza sanitară i-a afectat grav pe patronii din industria HoReCA din județ. Oamenii de afaceri din Olt care dețin restaurante sau hoteluri, unde erau organizate sute de evenimente pe an, sunt acum în colaps.

Patronul Restaurantului PSG, care deține mai multe săli de evenimente în Slatina, a precizat că multe nunți au fost anulate, iar altele au fost amânate pentru anul viitor.

„Din cauza măsurilor restrictive nu am mai avut evenimente. Sunt foarte multe evenimente anulate, mp refer la nunți, altele au fost programate pentru anul viitor. Cei care au evenimente mici fac acasă, în curte. Avem voie să facem evenimente doar cu 50 de persoane afară și cu 20 în interior. Eu cred că ar trebui să permită organizarea evenimentelor în funcție de suprafața restaurantului”, a spus reprezentantul PSG din Slatina.

Omul de afaceri slătinean spune că sunt grav afectați și cei care furnizau marfă restaurantului la evenimente. Astfel, au de suferit și patronii care livrau carne, mezeluri sau produse de panificație.

„Din punctul meu de vedere, nu noi suntem cei mai afectați. Situația noastră este știută. Eu sunt o întreprindere care cumpără și vinde, cred că industria de prelucrare, cei care fac mezeluri, brânzeturi, care au nevoie de o săptămână ca să facă o smântână bună sau de două săptămâni pentru un salam. Este un întreg lanț: pâine, măcelării… Măcelăriile cu care am lucrat au dat angajații afară. HoReCa nu este un restaurant, ci o adevărat industrie, un întreg lanț, toți cei din jurul unui restaurant. Întrebați la măcelăria lui Neluțu din Piața Zahana. Noi am colaborat destul de mult cu el, întrebați cât este de afectat. Vânzarea cu amănuntul este destul de mică. Una este să știe că are o comandă de 300 de kilograme și alta să vândă câte un kilogram de carne în piață. Întrebați pe cei cu lactate, cei care fac salam, cei de la Matra”, a adăugat reprezentantul PSG Slatina.

Lucian Ionescu, patronul de la Matra Scornicești, spune că toate comenzile pe care le avea cu restaurantele din județ au scăzut drastic. Mai livrează acum cam zece la sută din ceea ce furniza înainte de izbucnirea crizei sanitare.

„Comenzile au scăzut drastic, cei de la restaurant nu ne mai fac comenzi. Cred că acum mai comandă zece la sută din ceea ce ne comandau în plin sezon.  Momentan rezistăm, să vedem cât om putea. Nu am dat oamenii afară până acum”, a spus Lucian Ionescu.

Criza sanitară l-a lovit și pe omul de afaceri Gabriel Prasacu, cel care deține o brutărie, dar și un hotel.

Prasacu spune că nu mai are niciun client la hotel, iar toate rezervările pe care le avea, în această perioadă, au fost anulate.

„Ca idee, hotelurile nu au fost niciodată închise, în nicio ordonanță nu s-a stipulat asta, dar nu mai vine nimeni în hotel, pentru că Slatina nu este stațiune. Ne confruntăm cu următoarea problemă: în martie-aprilie-mai erau închise aeroporturile, nu venea nimeni de afară pentru că italienii și francezii aveau probleme mari, erau în zona roșie. Acum, de o lună și ceva, este România în zona roșie și nu mai vine nimeni în țară. Am avut multe email-uri de anulare a rezervărilor de cameră. Avem o grămadă de anulări, nu avem niciun client la hotel. La noi veneau pentru fabricile TMK, Pirelli, Prysmian. Este nenorocire! Evident că au scăzut vânzările și la brutărie, dacă restaurantele nu au mers. La toate evenimentele să făceau chifle. Nici eu nu mai iau pâine pentru restaurant, pentru că este aproape închis”, a spus Prasacu.

Omul de afaceri din Slatina așteaptă în continuare măsuri din partea Executivului, pentru a putea ieși din impas.

„Este o ordonanță pentru toate firmele care au fost afectate și nu vor să-i dea drumul. Vorbim de bani de la Uniunea Europeană care pot fi accesate prin intermediul unei firme de consultanță în toate țările UE. S-a dat 15 la sută din cifra de afaceri pe anul trecut pentru firmele care au avut probleme. La noi nu i-au dat drumul. Ne-au pus să luăm certificate galbene, albastre de la Ministerul Economiei și nu vor să-i dea drumul”, a adăugat Gabriel Prasacu.

 

1 COMENTARIU

  1. Mai dispar zgârciți de patroni din peisajul financiar.Când faci numai pentru tine la ce mai milogesti la cei de la care ei.

Comentariile sunt închise.