Nereguli cu duiumul la firmele de construcții din Olt

0
627

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt a desfășurat în perioada 20-22 iulie 2020 Campania Națională de control în domeniul relațiilor de muncă și al sănătății și securității în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor.

Potrivit șefului ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu, principalele obiective ale campaniei au fost diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale, de către angajatorii din domeniul construcțiilor și luarea măsurilor specifice pentru diminuarea răspândirii COVID – 19.

Astfel, în domeniul relațiilor de muncă au fost efectuate 15 controale, în urma cărora au fost aplicate șapte sancțiuni contravenționale din care trei amenzi în valoare totală de 34.000 lei. Un angajator cu sediul social în municipiul București, ce desfășura lucrări de construcții pe raza localității Nicolae Titulescu din județul Olt, a fost sancționat cu amendă în valoare de 20.000 lei pentru primirea la muncă a unei persoane pentru care nu a încheiat contract individual de muncă în formă scrisă.

Celelalte sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la munca suplimentară și pentru nerealizarea măsurilor dispuse în timpul controlului anterior.

În domeniul securității și sănătății în muncă au fost efecuate 14 controale, în urma cărora au fost aplicate 24 sancțiuni contravenționale, dintre care 23 avertismente și 1 amendă în valoare de 8.000 lei aplicată pentru nepunerea la dispoziție a documentelor de securitate și sănătate în muncă solicitate.

Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul relațiilor de muncă au fost: nepăstrarea, la locul de muncă, a unor copii ale contractelor individuale de muncă ale salariaților care desfășoară activitate în acel loc; lipsa, la locul de muncă, a evidenței orelor lucrate de către salariați; neîncheierea, în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activității de către salariatul în cauză, a contractului individual de muncă și nerespectarea prevederilor legale referitoare la munca suplimentară.

În domeniul securității și sănătății în muncă au fost identificate următoarele nereguli: instruirea necorespunzătoare; neefectuarea de controale interne; neacordarea echipamentelor individuale de protecție corespunzătoare și nepurtarea echipamentelor individuale de protecție împotriva îmbolnăvirii cu virusul  SARS COV- și neefectuarea triajului observațional/epidemiologic.