Medicii veterinari vor primi câte 10.000 de lei pe lună. Ce spune Bozgă despre acest sprijin

0
612

Guvernul a aprobat legislația necesară acordării sumei de 10.000 de lei medicilor veterinari de liberă practică, legea urmând să fie publicată în câteva zile în Monitorul Oficial. Suma care va fi primită lunar este una importantă și are rolul de a scoate din colaps medicina veterinară.

Astfel, fiecare cabinet deținut de un medic veterinar de liberă practică urmează să primească câte 10.000 de lei.

Președintele Colegiului Medicilor Veterinari Olt, doctorul Ion Bozgă, a precizat că legea reprezintă o gură de oxigen pentru întreg sistemul care era la pământ din cauza subfinanțării.

„Legea trebuie să apară în Monitorul Oficial în două-trei zile. Fiecare cabinet va primi 10.000 de lei. Toate cabinetele vor beneficia de această sumă. Președintele ANSVSA trebuie să emită un ordin, iar fiecare localitate unde există un cabinet trebuie să aibă 300 de unități vită mare (UVM), care sunt compuse din bovine și cabaline, 1, porcine 0,2, oile și caprele 0,15, păsările 0,012. Se face un calcul pentru fiecare comună în parte și dacă nu sunt 300 de UVM-uri nu se face cabinet acolo, se vor comasa două localități. Este o gură de oxigen, va fi enorm de mult pe lângă ce iau ei acum, foarte, foarte puțin. Acești bani vor veni lunar. Vor fi nevoiți să aibă cabinet dotat, dacă depășesc o mie de UMV-uri trebuie să aibă și tehnician. Vor apărea locuri de muncă. Este o supapă de oxigen pentru întreg sistemul”, a spus Bozgă.

Acesta a precizat că la nivelul județului mai sunt 62 de medici veterinari de liberă practică și că mulți au părăsit sistemul în ultimii ani, astfel încât multe localități din Olt nu au medici veterinari. Tarifele pentru serviciile medicilor veterinari au rămas neschimbate în ultimii ani. De exemplu, un medic veterinar primea 6 lei pentru o recoltare de sânge.