Primăriile din Olt pot accesa fonduri. Programul de iluminat public stradal, gata de start

0
330

În contextul pandemiei Covid-19, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Andreea Kohalmi – Szabo a decis să ia măsuri speciale în ceea ce privește înscrierea în cadrul Programului privind sprijinirea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat public.

La nivelul instituției, au fost demarate proceduri care vor permite realizarea înscrierilor unităților administrativ-teritoriale în cadrul programului prin intermediul unei aplicații informatice pusă la dispoziție de către AFM.

Aplicația informatică va genera automat un cod unic de identificare a cererii de finanțare; ulterior, solicitanții înscriși în aplicație vor transmite dosarul la sediul AFM, conform ghidului de finanțare. ”Necesitatea adaptării procedurilor de înscriere în Programul Iluminat public la contextul actual, respectiv introducerea modului de accesare a finanțării prin utilizarea aplicației electronice, se impune din nevoia de protejare a integrității și sănătății oamenilor, și aici ne referim atât la reprezentanții primăriilor din toată țară, pe care le așteptăm să solicite finanțare, cât și la persoanele din cadrul instituției cu atribuții în primirea și înregistrarea dosarelor”, a declarat preşedintele AFM, Andreea Kohalmi – Szabo.

Programul finanţat de AFM, în valoare totală de 384 de milioane de lei, se adresează administraţiilor publice locale care pot beneficia de fonduri pentru îmbunătăţirea sistemului de iluminat public prin folosirea unor tehnologii moderne, eficiente energetic, mai puţin poluante, care vor contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și, în același timp, vor reduce costurile pentru iluminatul stradal.

Eligibile pentru accesarea acestui program sunt toate unităţile administrativ – teritoriale (UAT) din România, acestea fiind împărţite în două categorii: UAT-uri de până la 4.000 de locuitori (suma maximă eligibilă va fi de 500.000 de lei) şi UAT-uri de peste 4.001 locuitori (suma maximă eligibilă va fi de 1.000.000 de lei).

Sesiunea de depunere a dosarelor de finanţare va începe în data de 20 iulie 2020 și va fi deschisă până la 17 septembrie 2020.