Călușul oltenesc, interzis

0
1216

COVID-19 lovește puternic în tradițiile oltenești. Rusaliile înseamnă căluș, o tradiție ce vine din negura timpului. Cetele de călușari nu se pot organiza în acest an și să pornească pe ulițele satelor, pentru că autoritățile sanitare interzic aglomerările umane din cauza restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19. Astfel, în satele sau în orașele din Olt nu vom putea vedea călușari, cu straiele lor viu colorate, cu jocul celebru.

Pentru prima data în ultimele două decenii, concursul de la Dobroteasa nu poate fi organizat.

Primarul de la Dobroteasa, Ion Crăciunescu, spune că ar fi venit sute de oameni și nu ar fi putut asigura condițiile stabilite de autorități.

„Nu putem să-l organizăm, pentru că nu îndeplinim condițiile solicitate de către autorități. Nu se poate, pentru că veneau mai mult de 500 de persoane, trebuia să le pun pe scaune distanțate, nu am cum. Veneau mai mulți și atunci încălcam legea, renunțăm, vom vedea anul viitor… În acest an, trebuia să organizăm a XXI-a ediție. Tradiția nu moare, dar amânăm un an. În anii trecuți, festivalul de la noi era organizat duminica, dar călușarii mai mergeau și luni prin sat. Noi nu aveam concurs de căluș artistic, noi aveam concurs de cete călușerești. Veneau din mai multe zone”, a spus primarul din Dobroteasa.

Coregraful Nichita Dragomira a precizat că toate festivalurile programate de Rusalii au fost interzise, primăriile primind notificări cu mențiuni exacte ca cetele să nu pornească prin localități.

„Toate vetrele călușărești au primit înștiințare, iar eu personal am fost la DSP Olt să întreb dacă putem să plecăm. Mi s-a spus că nu. Sub nicio formă nu putem vorbi de programul unui festival. Ar presupune 500 de oameni. Nimeni nu a organizat nimic, pentru că nu se poate organiza. Oficial, la nivelul județului Olt nu sunt festivaluri. Jandarmii au dat notificări că nu au voie să plece prin sat. Grija față de oameni aparține fiecăruia. Noi cunoaștem comunitatea și nu era nicio problemă, dacă renunțăm așa la tradiție, ne sălbăticim. Nu intru în contradicție cu autoritățile, dar nu au consultat realitatea din teren. La acest moment, călușul are nivel de interdicție. M-au întrebat toți primarii. Le-am spus să nu se complice. Pe Orban l-a amendat pe bază de fotografie, le-am spus că așa pot păți și ei”, a explicat coregraful Nichita Dragomira, cel care a susținut reînființarea mai multor ansambluri de căluș din județ, atât de copii, cât și de adulți.

Astfel, celebrul „Hai, acuma, sus cu ea” spus răspicat de vătaful cetei nu se va auzi în localitățile județului.

În 2008, dansul ritual al Călușului a fost inclus pe Lista Patrimoniului Cultural material al UNESCO.