CONTROALELE ITM OLT AU SCOS LA IVEALĂ: „Șomajul” firmelor de plasare a forţei de muncă în străinătate

0
384

Firmele care activează, în judeţul Olt, în domeniul activităţii de „selecţie şi plasare a forţei de muncă în străinătate” s-au aflat recent în vizorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt (ITM) Olt. Acțiunea s-a înscris în cadrul Campaniei naționale pentru verificarea respectării de către persoanele juridice care desfășoară activități de mediere și plasare a forței de muncă în străinătate, a prevederilor Legii nr.156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate și a Normelor metodologice de aplicare aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.384/2001.

  Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt, a desfășurat în perioada 11 – 22 mai 2020 acțiuni de verificare la angajatorii care își desfășoară activitatea în acest domeniu de activitate.

Obiectivele principale ale campaniei au fost:   identificarea cazurilor de nerespectare a condițiilor de funcționare și a procedurii de înregistrare, de către persoanele juridice care își desfășoară activitatea pe teritoriul României ca agenți de plasare a forței de muncă în străinătate, identificarea și combaterea cazurilor de plasare a forței de muncă în străinătate cu încălcarea obligațiilor pe care plasatorul le are față de solicitantul locului de muncă și conștientizarea agenților de plasare a forței de muncă în străinătate față de obligativitatea respectării prevederilor legale.

Grupul țintă al campaniei l-au reprezentat agenții de plasare a forței de muncă aflați în evidența Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt, precum și orice alte persoane fizice sau juridice care desfășoară pe teritoriul României activitatea de selecție și plasare a forței de muncă în străinătate. Potrivit șefului Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu, au fost  efectuate controale la un număr de șapte angajatori care au ca obiect principal cod CAEN 7810. În urma verificărilor s-a constatat că aceștia nu desfășurau activitate de selecție și plasare forță de muncă în străinătate.