Sclavie la două firme din Olt

0
1392

Doi patroni ai unor firme de construcții din Cezieni și Ipotești  au fost sancționați recent de către inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt pentru negarantarea în plată a salariului minim. Organele legii au constat că nu mai puțin de 26 de salariați care prestau activități la acești angajatori erau plătiți sub nivelul minim impus de lege.

Neregulile au fost identificate în cadrul unei campanii naționale de control derulate de  ITM Olt, în perioada 18-23 mai 2020 la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor și întreținerea și repararea autovehiculelor.

Potrivit șefului ITM Olt, inspectorul șef, Cristian Ungureanu, angajatorii au fost sancţionaţi cu amendă în valoare de 300 de lei, fiecare, și obligați să se conformeze legislației în vigoare. Este vorba despre o firmă de construcții din Cezieni unde inspectorii de muncă au constatat că 25 de salariați erau plătiți sub nivelul minim impus de lege și o firmă de construcții din Ipotești unde un angajat al acestei societăți era remunerat sub nivelul minim brut pe țară garantat în plată , a declarat șeful ITM Olt, inspectorul șef Cristian Ungureanu.

În 2019 inspectorii de muncă olteni au constat că nu mai puțin de 68 de salariați de la 10 societăți erau plătiţi de patroni cu salarii sub nivelul minim impus de lege.

Mai exact, este vorba despre șase firme de construcții, două din Corabia, două din Deveselu, una din Slatina și una din Balș, precum și o firmă de panificație din Slatina, o firmă de reparații auto din Slatina, o firmă de transporturi din Colonești, dar și o firmă din Nicolae Titulescu care are ca obiect de activitate cultivarea cerealelor.

Dacă în cazul a nouă firme, angajatorii au fost sancţionaţi cu amendă în valoare de 300 de lei, fiecare, și obligați să se conformeze legislației în vigoare, patronul firmei de panificație din Slatina a scăpat doar cu avertisment scris.

În 2018 un patron din Olt a fost amendat cu 300 de lei, în 2017, doi patroni din Olt au fost amendați cu 300 de lei, fiecare, pentru nerespectarea salariului minim pe economie, în 2016, patru patroni din Olt au fost sancţionaţi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară, în timp ce în 2015 zece patroni din judeţ au încălcat legislația. Domeniile de activitate în care angajaţii sunt plătiţi cu salariul minim sunt construcțiile, comerţul şi prestările de servicii, respectiv alimentaţie publică (baruri şi restaurante) spălătorii, service-uri şi vulcanizări, domenii de activitate unde nu sunt cerute prea multe studii, dar unde activează un număr mare de persoane.

De asemenea, potrivit inspectorilor de muncă, salariul minim se regăseşte pe contractele de muncă ale angajaţilor din industria confecţiilor textile, la firmele de pază şi în agricultură.

Începând cu 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, s-a majorat de la 2.080 de lei de lei la suma de 2.230 lei, fără a include sporuri și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe luna, reprezentând 13,327 lei/ora. Pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, a rămas la suma de 2.350 lei lunar, iar pentru construcții salariul minim a rămas 3.000 lei.