INTERCEPTĂRI. Angajat al unei primării din Olt, condamnat pentru trafic de influență

0
1647

Marius Voinea, angajat la Compartimentul Agricol din cadrul Primăriei Izbiceni, a fost condamnat de Tribunalul Olt la doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență. Acesta a promis unui fermier din Izbiceni că îl ajută să obțină subvenția de 3.000 de euro în Programul Tomata, contra sumei de 1.500 de lei, deși omul nu deținea suprafața solicitată de autorități pentru a fi eligibil la ajutorul de minimis. Voinea a vorbit despre această afacere la telefon, cu fiul fermierului, interceptările fiind la dosarul înregistrat la Tribunalul Olt cu numărul 1970/104/2019.

Magistrații de la Tribunalul Olt spun că inculpatul Marius Voinea s-a folosit de funcția pe care o ocupa în cadrul Primăriei Izbiceni pentru a săvârși infracțiunea.

„Condamnă pe inculpatul Voinea Gelu-Marius la pedeapsa principală de doi ani și șase luni de închisoare, pentru infracțiunea de trafic de influență. Interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a exercita funcție publică sau activitate contractuală în cadrul Primăriei Izbiceni, județul Olt, de care s-a folosit în săvârșirea infracțiunii, pe o perioadă de trei ani de la rămânerea definitive a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și stabilește termen de supraveghere de trei ani și șase luni”, se arată în decizia Tribunalului Olt.

Instanța a mai decis ca inculpatul să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Izbiceni, cea de domiciliu, în activități edilitar- gospodărești sau în cadrul Școlii Gimnaziale Izbiceni, în activităţi de reparații, zugrăvire, igienizare, îngrijire spaţii verzi (doar pe timpul vacanţei școlare), pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare, urmând să-i fie confiscată și suma de 1.500 de lei.

Primarul din Izbiceni așteaptă decizia definitivă

Decizia Tribunalului Olt nu este definitivă, iar ea a fost atacată cu apel de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt. Procesul a fost suspendat pe perioada stării de urgență, iar Curtea de Apel Craiova a stabilit termen în acest dosar pe 30 iunie.

Decizia definitivă este așteptată și de primarul din comuna Izbiceni, Marian Gulie.

„Am avut un dosar, un angajat care a picat pe interceptări, dar nu cunosc conținutul. Lucra la Compartimentul Agricol. Totul s-a întâmplat prin octombrie anul trecut. Nu știu detalii din dosar, nu am intrat în jocul acesta și nici în discuția cu ei, pentru că am constatat că este un dosar penal pe rol, toate instanțele să-și facă treaba. Tot timpul, când i-am trimis pe teren, le-am spus să nu facă ilegalități. Eu aștept să am o hotărâre definitivă ca să știu ce fac cu postul respectiv, îl scot la concurs, nu-l scot la concurs. Angajatul este suspendat din funcție de atunci, de când s-a întâmplat. Pe mine mă interesează doar finalul acestei hotărâri judecătorești, ca să știu ce să fac. Este un om gospodar, serios, eu am rămas surprins că la acel moment a putut să facă așa ceva. Era de câteva luni angajatul primăriei, cred că depășise perioada de șase luni. La mine este suspendat, postul este blocat până la clarificarea situației”, a spus primarul Marian Gulie.

Ce s-a întâmplat?

Marius Voinea, angajat în cadrul Primăriei Izbiceni chiar la Compartimentul Agricol, i-a promis lui Tudorel Chelu că îl ajută să obțină subvenția de 3.000 de euro în Programul Tomata, deși familia femierului nu deținea suprafața exactă de solar, 1.000 de metri pătrați. Cei doi au vorbit la telefon, punând la cale întreaga înțelegere. Voinea i-a spus lui Chelu că trebuie să-i dea 1.500 de lei ca să-i fie trecută cu vederea neregula, totodată arătându-și disponibilitatea că pune el această sumă, urmând să-i recupereze ulterior de la fermierul din comună. Cel mai probabil, banii urmau să ajungă și la angajați ai DAJ Olt, cei care fac controlul pe teren. Aceștia nu apar însă în dosar pentru că Voinea nu a divulgat procurorilor unde ajungeau acești bani, iar investigațiile s-au oprit doar la cei doi.

Marius Voinea spunea că acest dosar l-a afectat foarte tare și așteaptă să se termine cât mai repede. El și-a dorit ca dosarul să fie soluționat în baza unui acord de recunoaștere, însă instanța nu a acceptat acest lucru.

„Aștept să se termine cu judecata. Este un subiect care m-a afectat foarte tare. Am picat pe o interceptare că am încercat să ajut pe cineva în Programul Tomata. Cum am picat? Au fost interceptări și…mai departe scrie la dosar. Scrie clar ce s-a întâmpla, eu ziceam că rezolv eu de la mine și după îmi dă banii când ne întâlnim. Pentru mine este un subiect închis și aștept să se termine judecata. Am fost întrebat și de ce am completat eu cererea omului, declarația, pentru că omul era în vârstă și așa s-a făcut peste tot. Stăteam și le completam oamenilor, pentru că nu știau ce să scrie. Eu nu am făcut vizita pe teren. Am picat pe interceptări că îi spuneam că vedem când vin cei de la Slatina (n.red. – cei de la DAJ Olt). Omul a spus că a avut roșii, apare că a avut. Din dorința de a face bine, mai cazi. Eu i-am promis că îl ajut să obțină subvenția de 3.000 de euro, că omul spunea că nu ar avea toată suprafața. I-am spus că atunci când vin ăia în control, vedem. Am tranzacționat o sumă de bani cu acea persoană, 1.500 de lei, care de fapt …cu acești bani…nu are rost …. Nu vreau să mai discut despre subiect…eu știu ce s-a întâmplat, multă lume bănuiește ce s-a întâmplat. La mine este traficul de influență pentru care sunt judecat”, a spus Voinea.

Cum a ajuns Voinea să fie interceptat

Angajatul Primăriei Izbiceni a fost interceptat pentru că Tudorel Chelu, cumpărătorul de influență, era vizat într-un alt dosar, de trafic de țigări de contrabandă. Voinea spune că interceptările ar fi fost făcute de către Poliția de Frontieră Corabia.

„Tudorel Chelu este băiatul persoanei care a avut dosarul Tomata. Atunci dosarul apărea ca fiind verificat, ar fi fost în regulă, dar a fost traficul de influență, a rămas atât la mine, cât și la Chelu. Eu la Primărie nu aveam dreptul de a elibera adeverințe, am scris cererea și declarația cum am făcut pentru zeci, sute de oameni, pentru că oamenii nu știau cum să completeze. Adeverința a fost eliberată de celălalt angajat de la Compartimentul Agricol, aveau copie la dosar. Ceilalți nu au intrat în acest dosar penal pentru că eu am discutat la telefon, am picat pe interceptări, care au fost făcute de Poliția de Frontieră Corabia, pentru că Tudorel Chelu mai avea încă un dosar penal pentru trafic de țigări de contrabandă. Am căzut eu, cum am căzut…Eu am spus că nu au ajuns banii în altă parte, totul s-a oprit aici. Am luat-o eu”, a conchis Voinea.

Tribunalul Olt l-a condamnat și pe Tudorel Chelu la pedeapsa principală de doi ani si jumătate luni închisoare cu suspendare, pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă. Cei doi vor ajunge în fața magistraților Curții de Apel Craiova pe 30 iunie.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a precizat, în urmă cu câteva săptămâni, că la nivelul județului Olt sunt peste 400 de dosare la DNA privind Programul Tomata. Scandal a izbucnit după ce un inginer a anunțat că nu își recunoaște semnătura în mai multe dosare.