17 probe pentru depistarea COVID-19 au fost lucrate în Laboratorul DSVSA Olt

0
365

În perioada 30 aprilie-2 mai, în Laboratorul DSVSA Olt au fost lucrate 17 probe pentru determinarea infecției COVID -19.

Pentru a fi siguri că nu greșesc, specialiștii olteni au trimis probele în Laboratorul Institutului Matei Balș din Capitală, care a certificate rezultatul stabilit la Slatina.

„Conform Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), actualizată în data de 28 aprilie, fiind vorba de un laborator cu experiență limitată, am colaborat cu un laborator cu experiență în confirmarea rezultatelor, Laboratorul de Genetică Moleculară al Institutului Matei Balș București. Am trimis contraprobele cu rezultate identice celor obtinute în laboratorul județean. Activitatea laboratorului este în continuitate, fără a mai fi necesară reconfirmarea rezultatului de un alt laborator cu experiență, începând cu data de 4 mai. S-a stabilit un program de lucru care vizeaza programul de primire probe, cât și programul de lucru efectiv. S-au finalizat procedurile de lucru”, au precizat reprezentanții DSP Olt.

În această perioadă, autoritățile înregistrează laboratorul la nivelul Ministerului Sănătății, Laboratorul de la Slatina urmând a fi inclus în Lista centrelor care efectueaza testare pentru SARS- CoV -2.

În baza protocolului de colaborare încheiat între DSVSA Olt si Direcţiei de Sănătate Publică Olt, înregistrat cu nr. 5030/ 03.04.2020/ DSO Olt,  Laboratorul de genetică moleculară din cadrul DSVSA Olt va efectua determinarea infecției COVID -19, prin metoda RT- PCR, pe toată perioada de menținere a stării de urgență de sănătate publică.

DSVSA Olt pune la dispoziție infrastructura, spații, dotări cu aparatură, doi medici specialitați de laborator și un asistent de laborator, iar DSP Olt se angajează să asigure mediile de cultură, reactivi, materiale sanitare, echipamente de protecție, biocidele, cât și patru reprezentanți (un medic, un biolog și doi asistenți de laborator). Aceștia au participat la un curs de instruire în tehnica RT- PCR, la Institutul – Laboratorul de Genetica Moleculară.