Primele roșii oltenești ajung pe piață, la finalul lunii aprilie

0
797
Legumicultorii din zona Izbiceni vor avea prima producție de roșii la finalul lunii aprilie, începutul lunii mai. Deși fermierii au roșiile mari în solaria, Programul Tomata nu a fost oficial lansat.
„Unii au plantat roșiile chiar de la finalul lunii ianuarie. Așteptăm cu nerăbdare să vedem ce se întâmplă cu Programul Tomata, pentru că nu s-a dat Hotărârea de Guvern. Nu știm ce se întâmplă. Vremea a fost foarte bună și sperăm să rămână așa ca să nu avem probleme cu dăunătorii și bolile. Anul acesta am pus 1.100 de metri pătrați cu roșii. Am vrut să am o temperatură mai ridicată în solarii, ca să ies mai repede cu roșiile pe piață. În jurul datei de 1 mai o să am primele roșii pe care să le duc la piață. Sunt alții care vor ieși pe piață în jurul datei de 20 aprilie”, a spus Gelu Voinea, un legumicultor din Izbiceni.
Primele roșii oltenești vor ajunge tot în marile piețe din Capitală, la un preț de 18-16 lei.
„O să mergem cu ele tot la București, care oferă cel mai bun preț pentru prima recoltă. Anul trecut au plecat de la 18 lei-16 lei kilogramul, apoi prețul a scăzut. Anul acesta cred că tot de aici se va porni, 18 lei, după prețul va scădea. Se vor înmulți fermierii cu roșii pe piață, cred că vom avea din nou surplus pe piață. Nu s-au pus suprafele de anul trecut, sunt puțin mai mici”, a adăugat fermierul din Izbiceni.
Legumicultorii din județ așteptă cu interes Programul Tomata din acest an. Fermierul din Izbiceni spune că acest ajutor de minimis le-a fost de mare ajutor, cei mai mulți investind banii în modernizarea solariilor.
„Programul a fost un real sprijin pentru fermieri, ținând cont că foarte mulți și-au cumpărat centrale pentru solarii. Banii au fost investiți în solarii, nu s-au cheltuit în alte scopuri. Multe solarii au fost modernizate, au început să facă tuneluri, adică solarii dintr-o singură arcadă, cu folie rezistentă cinci-șase ani. Nu mai sunt solarii rudimentare în zonă”, a spus Gelu Voinea.
Peste 6.000 de fermieri olteni au accesat anul trecut Programul Tomata, primind astfel cât 6.000 de euro.