Animale crescute cu migală și pasiune, la Concursul „Încuratul cailor de Sân’ Toader”, de la Brâncoveni

0
403
Sute de oameni au luat parte sâmbătă la Concursul „Încuratul cailor de Sân’ Toader”, organizat de Primăria Brâncoveni.
Claudia Balaș, etnograf la Muzeul Județean Olt spune că tradiția acestei Zile a lui Sân’ Toader vine din negura timpului. Este o zi cu o semnificație aparte, care se derulează sub auspicile calului.
„Începutul Postului Paștelui, de după Săptămâna Brânzei, cum este cunoscută în tradița populară, stă sub auspiciile unui animal cu atribute solare, calul. În această zi de sâmbătă, când se serbează Sân’ Toader, există o serie de tradiții și obiceiuri care încă sunt păstrate în lumea satului românesc. Este vorba de obiceiul de încurat caii, acest obicei își are tradiții precreștine. În această zi, bărbații trebuie să meargă în grajd, să tundă simbolic din părul cailor, mânjii sunt tunși la coamă și la coadă. Există obiceiul spălatului ritual pe cap, pentru că se spune că în această săptămână, prima a Postului Mare, circulă prin aer, pe ulițele satelor caii lui Sân’ Toader, o herghelie de creaturi mitice, acești cai mănâncă părul fetelor, care nu au respectat ziua și nu au reușit să facă acest spălat ritual, cu apă fiartă în care se pune rădăcină de iarbă mare”, spune Claudia Balaş, etnograf la Muzeul Judeţean Olt.
Astfel, tradiția este reînviată an de an în comuna Brâncoveni, unde zeci de concurenți vină să-și etaleze exemplarele crescute cu migală. Astfel, cea de a zecea ediție a Concursului
„Încuratul cailor de Sân’ Toader” a adunat la start concurenți din opt județe, care s-au întrecut în trei probe: cel mai frumos cal, cel mai puternic și cea mai frumoasă trăsură.
Toți participanții au vorbit despre pasiunea lor pentru cai.
„Mergem la evenimente cu cai albi și cu caleașca, Caleașca Boerească. Facem acest lucru din pasiune și nu ținem cont de costuri. Caii își scot cheltuielile. Înainte să mergem cu ei la un eveniment, noi le facem duș, dacă vă apropiați de ei nu miros a cal. Caii se numesc Fauri de la rasa lui, are 12 ani, iar celălalt este Sadam, are 10 ani. Acesta este un cal care a participat la foarte multe concursuri naționale, cu rezultate foarte bune, este foarte educat. De fiecare dată noi am participat la pardă și la frumusețe” , a spus Constantin Oprea de la Caleașca Boierească.
Ștefan Grigore este din Celaru, județul Dolj. Acesta spune că se ocupă de cai de cât era copil. Se jură că are cele mai frumoase animale.

„Dețin cai frumoși, am venit la acest târg pentru că m-a invitat un prieten de al meu. Am venit cu un armăsar din rasa Frizian, adus din Olanda, are patru ani. Am mai participat și anul trecut la acest concurs. Se întrețin greu acești cai, este costisitor. Dar dacă ești pasionat nu ți se pare greu. Acest exemplar se ridică la 5.000-6.000 de euro” , a spus Fane de la Celaru, cum este cunoscut crescătorul în zonă.

 

La cea de a X-a ediție a Concursului „Încuratul cailor de Sân’ Toader”, organizat de Primăria Brâncoveni, au participat: președintele CJ Olt, Marius Oprescu, vicele CJ Olt, Virgil Delureanu, senatorul Renică Diaconescu, deputatul Marius Iancu, Corina Sulger, președintele Organizației de Femeie PSD, dar și Emil Albotă.