Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci COLIVĂ?

0
1360

Coliva și beneficiile arpacașului asupra sănătății. Coliva este făcută din arpacaș, o cereală obținută prin decorticarea grâului, care are efecte ireale!

Coliva și beneficiile arpacașului asupra sănătății. Iată ce se întâmplă în organizmul nostru când mâncam colivă! Este uimitor efectul pe care arpacașul în care asupra sănătății.

În acest articol vei găsi beneficiile pe care coliva și arpacașul le au asupra sănătății, bolile prevenite de arpacaș și de colivă, valorile nutriționale ale arpacașului, precum și o serie de alimente care se pot prepara cu ajutorul arpacașului. De asemenea, poți afla cum se prepară ceaiul de arpacaș și ce efecte are asupra organismului și o dietă pe bază de arpacaș care te poate ajuta să slăbești rapid și sănătos.

Arpacașul este un produs alimentar obținut prin decorticarea (și șlefuirea) boabelor de grau, de orz sau de mei.

Arpacașul este folosit în prepararea colivei și a altor preparate precum supe, salate sau garnituri pentru fripturi.

Din arpacaș se prepară și o mâncare, asemănătoare cu pilaful, cu multă grăsime, denumită cașă (din rusa kașa).

Coliva și beneficiile arpacașului asupra sănătății. Vitamine, fibre și minerale

Arpacaşul, obţinut prin decojirea boabelor de grâu, este bogat în substanţe nutritive, fibre, proteine, magneziu, fier, este sărac în calorii şi are proprietăţi terapeutice.

Bolile prevenite de arpacaș

Consumul de arpacaş reduce riscul apariţiei unor afecţiuni, precum diabetul, bolile coronariene, hipertensiunea arterială, obezitatea, afecţiunile cardiovasculare, dar şi cancerul. Arpacaşul este cicatrizant, are proprietăţi tonice, curăţă pielea şi stabilizează glicemia.

coliva arpacas sanatate beneficii

Ceaiul de arpacaş curăţă pielea de petele apărute odată cu înaintarea în vârstă, de eczeme sau negi. De asemenea, este şi un bun diuretic. Pentru curăţarea pielii, se recomandă consumul a două căni de ceai neîndulcit, în fiecare zi, timp de o lună sau două luni, în funcţie de gravitatea afecţiunii.

Acest ceai se poate folosi ca tonifiant pentru faţă, în acest scop, se şterge faţa cu dischete înmuiate în ceai. Decoctul din arpacaş contribuie la combaterea constipaţiei. Arpacaşul poate fi folosit la diferite preparate cu orez, legume şi salate.

Ceaiul de arpacaș este un bun remediu împotriva acneei, pistruilor, negilor, erupțiilor și afecțiunilor cutanate.

Coliva și beneficiile arpacașului asupra sănătății. O digestie sănătoasă

Pentru ca asta se cere, in magazine predomina arpacasul de grau, cel care aduce organismului necesarul de fibre, magneziu si fosfor pentru o digestie sanatoasa.

Cei mai multi stiu ca arpacasul este de preparat coliva ori nu-i chiar asa. In timp, s-a constatat ca arpacasul combate constipatia, avitaminoza, este cicatrizant si curata pielea si are proprietati tonice.

coliva arpacas sanatate beneficii

Ceai de arpacaș

Putini stiu ca bobul de arpacas poate fi preparat sub forma de ceai care trateaza unele afectiuni ale pielii, precum petele generate de varsta, eczemele dobandite in diverse imprejurari, dar si negii sau alunitele.

Trebuie stiut insa ca o cura de ceai de arpacas pentru curatirea pielii dureaza intre o luna si trei luni, in functie de marimea si profunzimea afectiunii, de aceea cine-si propune sa apeleze la acest remediu naturist trebuie sa aiba foarte multa rabdare deoarece cateva cani de ceai nu fac minuni.

Pentru a prepara ceaiul, mai intai de toate, spala doua linguri de arpacas in mai multe ape, pana cand apa ramane limpede. Lasa-l la scurs, apoi pune-l intr-o tigaie si, la foc mic, rumeneste-l timp de zece minute, fara ulei, unt sau grasime.

Apoi, pune arpacasul la fiert pentru alte zece minute cu o cana de apa clocotita. Strecoara-l si bea zilnic, cate doua cani de ceai cald, neindulcit. In acest caz este interzisa chiar si mierea de albine. Boabele de arpacas care raman pot fi mancate ca orice fruct, coacaza, mura, afina, din ceaiurile traditionale. Ceaiul din boabe de arpacas are propietati diuretice.

 

Coliva și beneficiile arpacașului asupra sănătății. Dieta cu arpacaș

Dieta cu arpacas este o dieta simpla. Este foarte ieftina dar si foarte eficienta. Dieta cu arpacas este usor de urmat intrucat nu va veti bate capul cu retete dietetice complicate. Tot ceea ce aveti nevoie este arpacas si apa.

Arpacasul se fierbe in apa fara sare sau unt. Acesta trebuie fiert aproximativ 60 de minute. Este bine de remarcat ca arpacasul creste in volum de 5 ori in timpul fierberii. Se recomanda ca acesta sa fie inmuiat in apa cu o seara inainte sa fie fiert.

Dieta cu arpacas dureaza 5 zile pe parcursul carora se recomanda un consum ridicat de apa minerala usor carbogazificata.

Chiar daca aceasta dieta este una rigida rezultatele sunt pe masura.

Urmand aceasta dieta veti reusi sa slabiti cate 1 kilogram pe zi ! In primele zile de dieta se va curata tractul gastrointenstinal iar in urmatoarele zile organismul va incepe sa consume propria grasime. Ca in orice dieta scopul este de a scapa de celulele de grasime.

In cele 5 zile de dieta veti slabi 5 kilograme, va veti normaliza tractul gastro-intestinal si veti scapa de problemele de constipatie.

Coliva și beneficiile arpacașului asupra sănătății. Conținut nutrițional

Arpacașul este una din cele mai vechi cereale de pe pământ, cultivat prima dată de egipteni, acum 10.000 de ani, și adus de Cristofor Columb în anul 1494. În ciuda istoriei sale lungi, arpacașul nu are aceeași popularitate ca și grâul sau ovăzul.

Bogat în fitochimicale, fibre, proteine, magneziu, fosfor, mangan, fier și seleniu, arpacașul oferă o serie de beneficii sănătății.

Este sărac în calorii și grăsimi, și sprijină efortul de menținere a siluetei, scrie lataifas.ro

Arpacașul și diabetul

Din arsenalul componentelor vindecătoare ale arpacașului face parte un anumit tip de fibre solubile numite beta-glucan, similare în consistență cu pectina.

Beta-glucanul este o fibră vâscoasă pe care corpul nostru nu o poate digera. Prin contactul cu apă, aceste fibre încetinesc mișcările alimentelor în sistemul digestiv, reglând astfel răspunsul organismului la glucoză și insulină după o masă.

Există dovezi care arată că arpacașul poate fi chiar mai bun decât ovăzul în ceea ce privește modularea nivelului de zahăr din sânge, și promite beneficii pentru persoanele cu risc de sindrom metabolic.

Cât arpacaș putem mânca într-o zi?

Deși medicii nutriționiști recomandă consumul a 3 porții de cereale integrale pe zi, noi consumăm abia o porție, și uneori nici aceea întreagă.

Bolile prevenite de arpacaș

Conform Departamentului Agriculturii din Statele Unite, consumul de cereale integrale bogate în fibre integrale reduce riscul de numeroase boli cronice:

– Boli coronariene

– Afecțiuni cardiovasculare

– Hipertensiune arterială

– Colesterol mare

– Constipație

– Îngrășare și obezitate

– Diabet

– Cancer

O cercetare preeliminară a stabilit că fiecare creștere cu 10 g a aportului total de fibre dietetice pe zi a produs o reducere de 14% a riscului de boli și complicații coronariene, și o scădere de 27% a riscului de deces din această cauză.

Coliva și beneficiile arpacașului asupra sănătății. Arpacașul previne cancerul

Arpacașul conține lignani, un tip de fitonutrienți care pot preveni apariția cancerului.

Un studiu german a constatat că femeile cu niveluri plasmatice de enterolactonă mai mari au avut un risc mai mic de cancer la sân în perioada de premenopauză cu 62%.

Și bărbații pot beneficia de o reducere a riscului de cancer la prostată prin creșterea aportului de lignani din arpacaș, cu 82%.

Consumul de cereale integrale poate contracara inclusiv tipurile de cancer hormono-dependente.

Beneficii pentru sănătatea gastro-intestinală și a colonului

Arpacașul este o sursă bogată de fibre solubile și insolubile, care reglează tranzitul intestinal.

Unele fibre solubile sunt digerate de bacteriile din colon care produc acizi cu lanț scurt, benefice pentru sănătatea colonului.

Cercetătorii investighează acum capacitatea acestor fibre de a calma mucoasa inflamată a colonului și de a trata boala intestinală cunoscută sub numele de colită ulcerativă.

Coliva și beneficiile arpacașului asupra sănătății. Rețete pe care le poți faci cu arpacaș

– casă ardelenească

– ardei umpluți cu arpacaș

– colivă sau alte deserturi cu arpacaș

– supă cu arpacaș

– mâncarică de curcan cu roșii și arpacaș

– legume la cuptor cu arpacaș

– risotto cu arpacaș și praz

– salată cu arpacaș, fasole neagră și avocado

Sursa: stirilekanald.ro