La mulţi ani, olteni! La mulţi ani, Romania!

0
487

Vineri, 24 ianuarie slătinenii au marcat 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, eveniment cunoscut în istorie şi drept Mica Unire. La statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, situată pe bulevardul cu acelaşi nume din Slatina, sute de persoane au venit pentru a marca evenimentul. Au fost prezente şi personalităţi marcante ale  judeţului precum: prefectul Florin Homorean, preşedintele Consiliului Judetean Olt, Marius Oprescu, primarul Emil Moţ, conducerea Bazei NATO de la Deveselu, dar şi reprezentanţii mai multor instituţii judeţene.

Prefectul judeţului Olt a dat citire mesajului premierului Ludovic Oban: „Mica Unire, cum este numit momentul istoric de la 24 ianuarie 1859, a reprezentat prima etapa in crearea statului unitar roman, desavarsita la 1 decembrie 1918, cand a avut loc si unirea cu Transilvania, Banatul, Crisana si Maramures. Ce poate fi mai frumos pentru o natiune decat consensul in jurul unui obiectiv vizionar a carui implinire avea sa deschida calea catre un stat modern, suveran si independent? Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza in acelasi timp ca domnitor al Tarii Romanesti si al Moldovei a insemnat, cum el insusi spunea, conform relatarilor vremii, nu doar venirea la putere a unui om, ci a unui popor. Avem multe de invatat din exemplul artizanilor Unirii Principatelor Romane. Chiar daca au existat si voci care se opuneau unificarii, divanurile ad-hoc care au precedat unirea celor doua principate au demonstrat dorinta de unire a romanilor, iar elitele politice ale vremii au fructificat o sansa istorica pentru intreaga natiune. Reformele care au urmat in toate domeniile importante ale economiei si vietii social-politice au schimbat in bine destinul acestui popor. A fost un cumul de vointa si de curaj politic datorita caruia exista si Romania de astazi, revenita de peste un deceniu in marea familie europeana si partener al Aliantei Nord-Atlantice. Istoria ne-a demonstrat ca putem fi puternici ca natiune, atunci cand ne uneste un obiectiv comun. In 1859, puternica apropiere culturala si economica dintre Moldova si Tara Romaneasca a fost catalizatorul Micii Uniri. Dezvoltarea si modernizarea statului nou format atunci nu ar fi fost, insa, posibile fara respectul pentru lege si pentru binele intregii natiuni. Sarbatoarea Unirii Principatelor Romane este un bun prilej de reflectie pentru ceea ce ne dorim ca popor pentru viitor, lasand deoparte diferentele de opinie sau rivalitatile politice. Provocarea actuala o reprezinta dezvoltarea tarii in pas cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, reducand decalajele economice sau sociale. Acesta este drumul pe care mi l-am asumat impreuna cu echipa guvernamentala pe care o conduc, in deplin respect pentru lege si pentru binele societatii. La multi ani, romani! La multi ani, Romania!”

La final, au fost depuse coroanele şi s-a asistat la defilarea Gărzii de Onoare, iar cei prezenţi s-au prins într-o horă a Unirii.