Pesta porcină africană lovește din nou în Olt. Autoritățile au confirmat încă patru focare

0
1479

Autoritățile sanitare veterinare din Olt sunt din nou în alertă după ce au fost confirmate patru noi focare de pestă porcină africană (PPA). Este vorba despre două focare în două gospodării din localitatea Vișina și două focare la mistreți găsiți morți pe Fondul de vânătoare 15 din localitatea Cârlogani, confirmate în baza buletinelor de analiză emise de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, au anunțat, joi, 23 ianuarie, reprezentanții Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt.

Drept urmare, la sediul Prefecturii Olt s-au întrunit reprezentanții Centrului Local de Combatere a Bolilor, pentru aprobarea planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane. Pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane factorii decidenții au dispus uciderea a nu mai puțin de 23 de porci din exploatațiile nonprofesionale, în scop preventiv.

Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială încă din stadiul de suspiciune, au fost impuse restricţiile de mişcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focar a porcilor vii (23 capete suine), ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, restricţii asupra mişcării cărnii, produselor şi subproduselor animale. În cazul celor două cadavre de mistreţi, conform procedurilor, după prelevarea probelor s-a efectuat îngroparea «in situ» a cadavrelor şi dezinfecţia perimetrului, echipamentelor, utilajelor şi autovehiculelor utilizate ”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt. .

  Având în vedere această situație, mai multe localități din Olt au intrat în zona de restricție, dar și în zona de supraveghere. Zonele de restricţie pentru focarele confirmate de la Vişina : Localități si fonduri cinegetice care se încadrează în zona de protecție :  UAT Vișina, UAT Vișina Nouă; o exploatație comercială suine;  FV 54 Vișina.

 Localități și fonduri cinegetice care se încadrează în zona de supraveghere : UAT Brastavățu (Brastavățu, Crușov); UAT Vădastra; UAT Obârșia (Obârșia, Coteni); UAT Vădăstrița; UAT Corabia (Corabia, Vârtopu, Tudor Vladimirescu); FV 55 Corabia, FV 49 Rusănești, FV 50 Obârșia.

 Pentru focarele confirmate de fondul cinegetic 15 Cârlogani :

Zona afectată este formată din zona infectată cu o rază de 8 km de la caz și zona tampon de încă 5 km, astfel:

– 8 km – UAT CârloganiCârlogani, Cepari, Stupina, Scorbura, Beculești; UAT Morunglav – Morunglav, Bărăști, Ghiosani, Morunești, Poiana Mare; UAT Pleșoiu – Schitu din Deal, Schitu din Vale, Cocorăști; UAT Strejești – Strejeștii de Sus ; FV 15 Cârlogani ; FV 14 Strejești ; FV 16 Morunești .

– 13 km – UAT GrădinariGrădinari, Runcu Mare, Petculești; UAT Strejești – Strejești, Colibași ; UAT Pleșoiu – Pleșoiu, Doba, Arcești, Arcești Cot; UAT Găneasa – Grădiștea, Izvoru, Dranovățu; UAT Bobicești – Bobicești, Comănești, Govora, Chintești, Bechet ;                UAT Balș – Româna; UAT Oboga – Oboga ; UAT Călui – Călui, Gura Căluiu; UAT Iancu Jianu – Iancu Jianu, Dobriceni, Preotești ;  FV 20 Izvoru”, se mai arată în comunicat .

 DSVSA Olt reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

Trebuie precizat faptul că că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

SE MENŢIN RESTRICŢIILE ÎN CEEA CE PRIVEŞTE ORGANIZAREA AGLOMERĂRILOR DE ANIMALE VII ÎN SCOPUL COMERCIALIZĂRII ACESTORA – INTERDICŢIE DE FUNCŢIONARE A TÂRGURILOR DE ANIMALE VII.