Vulpoiul pesedist şi găinile liberale

0
660

Obsesia preşedintelui în legătură cu anticipatele întâmpină opoziţie chiar din partea lui Orban care a declarat că nu va demisiona. Şi când deznădejdea preşedintelui părea să dea în clocot, ajutorul vine tocmai din partea… PSD, care şi-a declarat intenţia de a depune o moţiune de cenzură.

La conferinţa de alegeri de la Buzău, Claudiu Manda l-a caracterizat pe Marcel Ciolacu „vulpoiul de care PSD are nevoie”. Un vulpoi care mie mi s-a părut cam… subnutrit! Văzându-l pentru prima oară în carne şi oase la Slatina, cu ocazia Conferinţei extraordinare a PSD Olt din 16 ianuarie a.c., impresia mea este că PSD nu şi-a ales nici de data aceasta liderul cel mai protrivit. E adevărat, acum este doar preşedinte interimar, dar, la cum bate vântul în PSD, este aproape sigur că la viitorul Congres va fi validat în funcţia de preşedinte. Întrebat în legătură cu posibilitatea de a candida la funcţia cea mai înaltă în partid, „vulpoiul” a mişcat din coadă, evitând un răspuns direct. După mai multe ocolişuri, s-a dat după un copac, a ridicat un picior şi a spus: „O să mă sfătuiesc cu domnul Paul Stănescu şi cu colegii mei şi sunt ferm convins că vom găsi cea mai bună echipă şi ne vom strânge în jurul celui mai bun proiect politic pe care PSD l-a avut până acum”.

Iată însă că nu numai PSD are nevoie de acest vulpoi cam …subnutrit  (politic vorbind, bineînţeles), ci şi preşedintele Iohannis care-şi vede apa la moară venind tocmai de unde nu se aştepta. Sau, cine ştie?!

Se pare că această poreclă de vulpoi place de minune psediştilor, care şi-au însuşit-o şi marşează în direcţia coteţului în care s-au aciuiat găinile liberale. Sunt siguri de victorie, nici măcar nu se întreabă de ce coteţul este deschis şi niciun câine nu latră prin ogradă. Tot asumându-şi legi şi dând ordonanţe peste ordonanţe, PNL pare să atragă PSD într-o cursă. Anunţând depunerea unei moţiuni de cenzură, asta e tot ce aşteaptă Orban şi Iohannis, care vor să scoată castanele din foc cu mâinile altora. Ca să nu-şi dea el demisia şi să facă dovada cea mai clară de slăbiciune, Orban îi instigă pe pesedişti să depună moţiune de cenzură. Între timp devenit naiv precum o adolescentă aflată la prima ei dragoste, PSD chiar va depune această moţiune de cenzură şi va deschide calea către anticipate. Ultima momeală cu care PNL îl atrage este asumarea răspunderii pe legea primarilor în două tururi. E ca şi cum, pentru a ajunde la coteţul cu găini, vulpoiul pesedist nici macar vreun gard nu mai trebuie să sară. Calea spre coteţ îi pare atât de lejeră!… Lia Olguţa Vasilescu a şi declarat că PSD este pregătit să revină la guvernare. Nu se mai aude nici măcar punctul de vedere al lui Paul Stănescu, cel care luni, înainte de şedinţa PSD de la Bucureşti, a avertizat că PSD nu trebuie să revină la guvernare în momentul ăsta şi în perioada următoare. Guvernul Orban, care nu are nicio legătură cu agenda cetăţeanului, trebuie lăsat să-şi dea toată arama pe faţă şi toţi românii să vadă clar cu cine au de-a face. „Noi mereu am vorbit numai de prosperitate, a continuat Paul Stănescu, ei au întrerupt toate programele: Start-ul nation, tomatele, irigaţiile, o familie – o casă, tot. Ei nu au nicio idee şi nu fac nimic”.

Şi totuşi, nimeni nu se gândeşte că în coteţ poate să dea peste nişte vânători care atât aşteptau! Cu toţii (mai puţin Paul Stănescu!), în frunte cu „vulpoiul” Ciolacu, nu văd în faţă decât un coteţ plin cu găini speriate, în mijlocul pădurii, în calea prădătorilor.

Este varianta contemporan-românească a calului de lemn al lui Ulise în faţa Troiei asediate…

Constantin Smedescu