Prefectul de Olt, băgat în videoconferință de Marcel Vela. Ce i-a transmis ministrul Afacerilor Interne

0
1449

Prefecții din întreaga ţară au participat, joi 21 noiembrie, la o videoconferinţă convocată de ministrul Afacerilor Interne,  Ion Marcel Vela, pe tema alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a convocat o videoconferinta cu toti prefectii pentru a analiza stadiul pregătirii alegerilor pentru Presedintele Romaniei, care se vor desfășura în data de 24 noiembrie 2019. La videoconferință au participat nu doar prefecții, ci și grupul de suport tehnic din cadrul prefecturilor.

La ședința desfășurată, în sistem de videoconferință, la Prefectura Olt au participat, pe lângă prefectul județului Olt, Angela Nicolae și subprefectul Florin Dumitru și reprezentanţi ai structurilor de conducere ale Poliţiei, Jandarmeriei, ISU și ale altor instituţii cu atribuţii în domeniul ordinii publice, precum şi ai sănătăţii, educaţiei, autorităţi locale şi judeţene cu atribuţii în acest segment de activitate.

Ședinta Comisiei Tehnice Centrale pentru coordonarea activitatilor de organizare pentru turul II de scrutin al alegerilor prezidențiale 2019 a fost susținută de către ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin MITULEŢU- BUICĂ și prim adjunctul Serviciului de Telecomunicații Speciale, generalul de brigadă Ionel Sorin Bălan, precum și numeroși secretari de stat.

În cadrul videoconferinței au fost abordate subiecte privind organizarea alegerilor (amenajarea secţiilor de votare, distribuirea buletinelor de vot, ştampile, siguranţa acestora), stadiul  îndeplinirii sarcinilor care revin fiecărei instituții, punerea la punct a ultimelor detalii organizatorice, dar şi prevenirea şi preîntâmpinarea faptelor antisociale în timpul votării sau a oricăror incidente nedorite, care ar putea perturba liniştea şi ordinea publică ori procesul de votare. În intervenția sa prefectul Angela Nicolae a subliniat faptul că în județul Olt procesul electoral în turul I al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat fără incidente majore. În județul Olt, turul I s-a desfășurat în condiții bune, fără incidente majore. Astfel, având în vedere că procesul electoral este cu și despre oameni aș dori să mulțumesc în mod special tuturor membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare care s-au conformat tuturor instrucțiunilor primite și datorită lor totul a mers bine. Se putea și mai bine. Ca și informații statistice pot să vă ofer doi indicatori: la alegerile europarlamentare de anul acesta 85 la sută din secții au avut procese verbale cu erori, în timp ce la turul I al acestor alegeri am avut doar șapte la sută din secții cu procese verbale care au prezentat erori. Sperăm ca în turul II să avem rezultate cel puțin la fel de bune,  a precizat prefectul de Olt.

Ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, a ținut să o felicite pe prefecta Angela Nicolae pentru implicarea sa în organizarea procesului electoral.Să înțeleg că s-a schimbat ministrul (n.red. ministrul Afacerilor Interne) pentru că de la 85 la șapte este un salt fenomenal și meritul este al dumneavoastră și al tuturor celorlalți pentru că s-au axat pe proceduri. Dacă există proceduri și ele sunt respectate nu avem evenimente. Ecuația este simplă. Prin proceduri decolează și un avion, tot prin proceduri se face și o intervenție chirurgicală. Dacă cineva le încalcă, sau nu le știe, vor avea probleme. Vă felicit pentru că v-ați implicat. În același timp felicit și AEP-ul (n.red. Autoritatea Electorală Permanentă) și pe toți cei care s-au implicat în instruirea reprezentanților din secțiile de votare, a concluzionat ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela.

În ce privește stadiul pregătirilor și organizării alegerilor prezidențiale, din 24 noiembrie, prefectul județului Olt, Angela Nicolae, a  declarat:

Ca și măsuri organizatorice, locația de predare a materialelor electorale este aceeași, strada Strehareți, nr.150, sediul BEJ, nr.30, Olt. Conform circularei emise de BEJ Olt deplasarea la sediul BEJ pentru predarea materialelor electorale se va face imediat după terminarea votării și stabilirea rezultatului alegerilor pentru secția respectivă. Am încercat să remediem câteva din deficiențele înregistrate în seara de după închiderea votării. Astfel, la sediul BEJ având în vedere că trebuie să se prezinte președintele, locțiitorul, precum și operatorul secției de votare, numărul de ordine va fi alocat președintelui sau locțiitorului care va prezenta sacul cu materiale electorale urmând ca operatorul, precum și ceilalți membri care însoțesc președintele și locțiitorul la sediul BEJ să intre liber și vor urma fluxul stabilit în cadrul locației.

 Rugăm membrii secțiilor de votare ca deplasarea la sediul BEJ să o facă pe cât posibil cu un număr cât mai mic de mașini, astfel încât să evităm blocarea traficului în zonă. Vom avea patrule de poliție rutieră și jandarmi care vor dirija traficul, astfel încât să nu avem blocaje. Accesul va fi  permis până la intrarea în locație după care mașinile vor fi dirijate în spațiile de parcare. Am suplimentat sălile de așteptare, iar condițiile de așteptare sunt foarte bune. De asemenea, am suplimentat și echipele de verificare cu o echipă, precum și cu o stație de prelucrare la colegii de la STATISTICĂ în cadrul secției de prelucrare și scanare a proceselor verbale. Am dispus asigurarea permanenței în cadrul primăriilor. Am luat act de toate nemulțumirile venite din partea membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare în sensul că am solicitat responsabililor încălzirea secțiilor de votare, să se asigure în limita posibilităților copiatoare, fax-uri , imprimante pentru a fi puse la dispoziția președinților și locțiitorilor secțiilor de votare, a conchis reprezentantul Guvernului în teritoriu.