Caracalul în sărbătoare- 481 de ani de atestare documentară a localității

0
270

Prima zi a acestei săptămâni a debutat cu mândrie pentru municipalitatea caracaleană. La Muzeul Romanațiului, în jurul prânzului, au fost deschise oficial de către primarul localității- Liviu Radu ,“ZILELE MUNICIPIULUI CARACAL”- manifestări cultural-sportive dedicate  sărbătoririi a 481 de ani de la prima atestare documentară a localității .

În prezența unui public mândru de rădăcinile istorice ale localității, primarul municipiului s-a adresat auditoriului cu un discurs prin care a ținut să amintească despre însemnătatea istorică și evoluția localității în cei 481 de ani

„Astăzi la aniversarea a 481 de ani de atestare documentară a oraşului, am onoarea în calitate de primar al municipiului Caracal să declar deschise oficial “ZILELE MUNICIPIULUI CARACAL”.

Deşi a fost ridicat la rangul de municipiu abia în anul 1994 , teritoriul pe care s-a format oraşul Caracal are o istorie care numără mai multe milenii.
Astfel, primele comunităţi umane s-au stabilit aici încă din Paleoliticul Superior, adică acum câteva sute de mii de ani. Din această perioadă au fost descoperite în zona Teatrului Naţional, oase de mamuţi şi unelte de piatră cioplită.

Prima aşezare stabilă pe teritoriul oraşului Caracal a apărut în neoliticul timpuriu, în cultura Cârcea- Grădinile şi are o vechime de aproape 7000 de ani. Câteva fragmente ceramice aparţinând acestei perioade au fost descoperite de cercetătorul Marin Nica.

Aşezarea a fost descoperită în apropierea pârâului Caracal sau Gologan, însă nu cunoaştem cu precizie locul.
În Evul Mediu aşezarea a evoluat de la sat, târg, scaun domnesc la capitală de judeţ şi apoi de raion.

Din anul 1968 Caracalul şi-a pierdut funcţia districtuală însă rămâne al doilea oraş ca mărime şi importanţă din judeţul Olt.
Despre numele localităţii putem spune că există două teorii: astfel, una dintre ele susţine că numele oraşului vine de la împăratul roman Marcus Aurelius Antoninus, poreclit Caracalla în timp ce cea de-a doua afirmă că numele localităţii noastre ar veni de la un popor migrator care a trecut pe aici în secolul XI, cumanii şi care l-au numit Kara-Kale, şi care în limba lor ar însemna cetatea neagră. Nici una dintre ipoteze nu este suficient de bine conturată pentru a fi considerată definitivă.

Evoluţia oraşului a înregistrat o suită de momente, unele benefice altele mai puţin inspirate însă totdeauna chiar dacă au existat şi perioade de regres, oraşul nostru a evoluat, mai ales prin strădania locuitorilor săi.

Până pe 24 noiembrie vor avea loc manifestări culturale dedicate Caracalului şi caracalenilor. Urez cu acest prilej un călduros
La mulţi ani, oraşului şi locuitorilor săi!„,

a transmis primarul orașului, domnul Dr Liviu Radu.

În continuare, după cuvântul de deschidere al primarului, au vorbit despre însemnătatea istorică a sărbătoririi celor 481 de ani de atestare documentară; istoricul Ion Zăuleanu, Sabin Popovici – coordonatorul activității la Muzeul Romanațiului, consilierul județean Viorel Vătămanu, Marian Doldurea-președintele Asociației “Fiii și prietenii Caracalului” și restauratorul Marcela Nica.

După deschiderea oficială a “ZILELE MUNICIPIULUI CARACAL” manifestările culturale au continuat la Teatrul Național din localitate unde începând cu orele 17 a avut loc lansarea cărții “Naturalismul popular în edificiile de cult ortodox din zona Oltului de Jos“ autor dr.Viorel Chirea și vernisajul expoziției de fotografie documentară, expoziție semnată de același autor.

Seara a fost încheiată în foaierul de la etaj al Teatrului Național unde a fost vernisată expoziția de artă plastică “Sinergii artistice“, autori: Simona Elena Țacu, Diana Maria Mitulescu, Gabriel Medvedov Rotomeza

Manifestările dedicate sărbătoririi Caracalului vor continua până pe data de 24 noiembrie

La mulți ani Caracal! La mulți ani caracaleni!