Zeci de CADRE DIDACTICE din Olt au spus ADIO catedrei

0
2198

După încheierea anului şcolar 2018 – 2019 peste 50 de cadre didactice din mai multe unităţi de învăţământ din judeţul Olt au spus adio catedrei. Acestea și-au depus dosarul de pensionare la Casa Județeană de Pensii  (CJP) Olt.

Potrivit CJP Olt, numărul dascălilor, fie că vorbim de profesori, educatori sau învăţători din judeţ, care au cerut ieșirea la pensie este mai mic comparativ cu anul trecut, când au ieșit la pensie 90 de cadre didactice.

Majoritatatea dascălilor au îndeplinit condiţiile legale de pensionare pentru limită de vârstă, dar au fost și câteva cadre didactice care s-au pensionat anticipat parțial. Probabil, este vorba despre cadrele didactice (care mai aveau un an sau doi până la vârsta standard) aflate în restrângere de activitate, din cauza numărului elevilor din judeţ care este în continuă scădere, decât să predea ore la două sau trei unităţi şcolare pentru a-şi completa norma, au preferat să iasă la pensie anticipat parțial. Cererile şi dosarele de pensionare, fie că vorbim despre cei care au împlinit vârsta standard de pensionare ori au ieșit la pensie anticipat parțial au fost depuse majoritatea în ziua de 2 septembrie. „În acest an, până în prezent, 52 de cadre didactice şi-au depus dosarele de pensionare, dintre care 49 de dosare pe 2 septembrie și trei pe data de 3 septembrie” a precizat purtătorul de cuvânt al CJP Olt, Constanța Gheorghe.

Deși au împlinit vârsta de pensionare, la data de 1 septembrie 2019, peste 20 de cadre didactice din unitățile de învățământ din Olt au solicitat avizul pentru a continua activitatea la catedră, întrucât legislația le permite. Potrivit șefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Olt, Ion Adrian Bărbulete, în unitățile școlare din județ s-au depus 24 astfel de solicitări, venite din partea dascălilor, însă doar 21 au fost aprobate.

Începând din 2015, profesorii care au ajuns la finalul carierei, însă mai vor să îşi continue activitatea de predare, trebuie să depună o cerere la instituţia unde predau. Cei care vor da un aviz favorabil ori vor respinge cererea vor fi, astfel, directorii unităţilor de învăţământ. Cererile vor fi analizate de consiliul profesoral, iar dacă aceştia primesc acordul, ei vor avea drepturi salariale depline şi vor fi profesori titulari. Din 2014 şi până în prezent peste 500 de cadre didactice din Olt s-au pensionat.