Nereguli grave pe şantierele din Olt. Un patron din Găneasa, amendat pentru muncă la negru

0
267

Inspectorii de muncă olteni au desfăşurat, în perioada 3 iunie – 28 iunie 2019, o amplă campanie de verificare a firmelor de construcții, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul sănătății și securității în muncă.

 În acest sens, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt au verificat 72 firme care desfăşoară lucrări de construcţii în judeţ şi au dispus115 măsuri de remediere a deficienţelor constatate. Inspectorii ITM au împărţit 55 de sancţiuni, din care 51 de avertismente şi patru amenzi în valoare de 72.500 lei. Totodată, inspectorii de muncă au identificat la un agent economic trei persoane care desfășurau muncă nedeclarată, amenda contravențională aplicată în acest caz fiind de 60.000 lei. Este vorba despre patronul unei firme de construcții din Găneasa.

Potrivit şefului ITM Olt, inspectorul şef Cristian Ungureanu, neconformităţile constatate s-au referit la: neîncheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă; neacordarea salariului minim de 3.000 lei prevăzut în OUG nr.114/2018; neplata drepturilor salariale; neevidențierea orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu specificarea orei de începere și a celei de sfârșit a programului de lucru; neacordarea sporului pentru activitatea prestată în zilele de repaus săptămânal; lipsa sprijinirii malurilor săpăturilor la lucrările de canalizare; utilizarea de scări portabile neconforme și neasigurarea acestora în timpul utilizării; instruire necorespunzătoare în domeniul securității și sănătății în muncă (neprelucrare instrucțiuni proprii și plan propriu șantier) și neasigurarea echipamentului individual de protecție adecvat executării lucrărilor de construcții.