Amenzi usturătoare când crezi că ai totul în regulă ca șofer! Ce le scapă românilor

0
569

Primim notificări pe telefon sau e-mail pentru orice, dar nu și pentru lucrurile care ne-ar face viața mai ușoară.

De exemplu, ar fi utilă o aplicație care să te anunțe când urmează să-ți expire permisul auto. Nu puțini sunt românii care merg cu permisul expirat și riscă amenzi usturătoare.

În Buzău, pentru a-ți reînnoi permisul de conducere, ești plimbat pe la mai multe cabinete medicale – de la ORL la oftalmologie. Nimeni nu pare prea interesant dacă totuși ești apt să obții, din nou, permisul, dar ești băgat pe bandă rulantă. Dai 10 lei la fiecare cabinet și nimeni nu va avea nimic cu tine. Dar trecând peste aceste aspecte și dacă nimeriți oameni profesioniști, nu veți întâmpina astfel de ”românisme”.

Permisul este gata a doua zi după ce faceți fotografia la Poliție. Îl veți primi prin poștă, unde doriți, indiferent de adresa din buletin. Nu trebuie să fiți acasă chiar dumneavoastră. Este suficient să lăsați o copie a cărții de identitate și îl poate primi alt membru al familiei. Asta dacă întâlniți un poștaș de treabă. În caz contrar, trebuie să fiți acasă pentru a vi-l înmâna personal.

În rândurile de mai jos, vă spunem ce trebuie să faceți pentru a vă reînnoi permisul de conducere. Înainte de toate, trebuie să știți că este nevoie să vă luați o zi liberă de la serviciu pentru a rezolva problema. Plimbările pe la clinici și Poliție vă va ocupa ore bune.

Pentru eliberarea unui permis de conducere românesc cu o nouă valabilitate administrativă trebuie să țineți cont de mai multe aspecte:

Se poate solicita eliberarea unui permis de conducere înainte sau după expirare, după efectuarea vizitei medicale, pe baza următoarelor documente:

 

a) cererea titularului se editează informatic la ghiseu și se înmânează titularului pentru a o semna și pentru a completa informațiile privind fișa medicală și dovada plății contravalorii permisului de conducere;

b) în cazul cetăţenilor români, actul de identitate al titularului, în original şi copie, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România,

c) în cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu;

d) dovada plăţii contravalorii permisului de conducere – 68 lei, se poate achita numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor;

e) permisul de conducere, în original. În cazul pierderii, reţinerii într-un stat membru UE sau furtului permisului de conducere, titularul declară acest fapt prin completarea în mod corespunzător a cererii (prin bifarea căsuţelor corespunzătoare);

f) documentul emis de o unitate medicală autorizată, în original din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere.

În cazul persoanelor cărora le-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnării pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, în condiţiile art. 4 din Codul penal, acestea vor prezenta pentru eliberarea unui nou permis de conducere, documentele de mai sus însoțite de hotărârea de dezincriminare, nefiind necesară susținerea vreunui examen.

Ce riscați dacă mergeți cu permisul expirat

Fapta de a conduce un autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat se sancţionează cu amenda prevăzută in clasa a III a de sancţiuni, de la 6 la 20 puncte-amendă, respectiv de la 870 lei – 2.900 lei.

Sursa: dcnews.ro