Festivalul „Pomul Vieţii”- Balş, o tradiție de 26 de ani

0
699

Balşul va găzdui, joi 6 iunie 2019, cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului etnofolcloric „Pomul Vieţii”. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Olt, Consiliul Local Balş Primaria Balş, Casa Orăşenească de Cultura Balş, Muzeul Judeţean Olt, Centrul  de Cultură și Artă Olt şi Fundaţia pentru Tineret Olt.

În anul 1993 autoritățile din Balș au organizat prima ediție a festivalulu etnofolcloric ”Pomul Vieții” care promovează tradițiile locale privind cultura tradițională a zonei. Au trecut de atunci 26 de ani și în fiecare an, manifestarea se organizează cu o largă participare.

Manifestările din acest an se vor desfăşura pe parcursul întregii zile, iar invitatul  special al festivalului va fi Ansamblul artistic profesionist „ Doina Gorjului”, din Târgu Jiu.

Ziua va începe cu târgul meşterilor populari, printre care se vor afla meşteri olari din comuna Călui, de la Horezu, Vădastra, meşteri cioplitori în lemn şi încondeietori de ouă precum: Marin Ciungulescu, Rodica şi Ştefan Truşcă, Gheorghe Dragomir, Gheorghe Turcitu, Daniela Voicu, Ion Turcitu, Ionuţ Vlad, Ion Murgăşanu, Ion Puieţu, Gheorghiţa Boiangiu, Petre Ciobanu, Constantin Gheja, Ion Nica, Ilie Chirea și Ionel Cococi.

Aceştia îşi vor expune obiectele de artizanat începând cu ora 09.00. De la ora 10.30 va avea loc simpozionul “Petre Pandrea”, la biblioteca cu acelaşi nume. De la ora 12.00, va avea loc o slujbă, dat fiind faptul că Înălţarea Domnului corespunde cu Ziua Naţională a Eroilor. Aceasta se va desfăşura la Monumentul Eroilor din localitatea de pe Olteţ.

La ora 14.00, va avea loc o paradă a portului popular, care va fi urmată de evoluţia ansamblurilor folclorice de amatori, care-şi vor da concursul în intervalul orar 16.00-20.00. Începând cu această oră, pe scenă va urca Ansamblul artistic profesionist „ Doina Gorjului”, din Târgu Jiu.

La festivalul etnofolcloric de la Balş vor participa ansambluri folclorice din mai multe localităţi ale judetului printre care ansamblul oraşului-gazdă, care poartă numele festivalului, „Pomul Vieţii”, dar şi ansambluri din Pârşcoveni, Morunglav, Curtișoara, Traian, Cezieni, Osica de Jos, Dobrun și Osica de Sus.