Adunarea Generală ACoR Olt: vor avea sediu și serviciu de urbanism

0
253

Vineri, 10 mai, a avut loc Adunarea Generală a Filialei Județene Olt a Asociației Comunelor din România, al cărei președinte este primarul comunei Nicolae Titulescu, Florin-Gheorghe Tiutiu.

Pe ordinea de zi s-au aflat mai multe puncte, printre care aprobarea raportului de activitate al Filialei Județene Olt a Asociației Comunelor din România pe anul trecut; aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2019; aprobarea bilanțului contabil aferent anului 2018; desfășurarea altor activități prin cooperare la nivelul filialei județene.

Întâlnirea a avut la bază necesitatea organizării activităților la nivelul filialei județene, importanța prezentării problemelor cu care se confruntă comunele și satele din Olt, dar și importanța dezvoltării satului românesc ca sat european și creșterea capacității administrative a autorităților administrației publice locale ale comunelor.

Lângă preşedintele AcoR Olt, primarul comunei Nicolae Titulescu, Florin Gheorghe Tiutiu, au stat Ilie Chitez, președinte executiv ACoR Olt şi primar al comunei Bobiceşti, senatorul Paul Stănescu, Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, prefectul judeţului Olt, Petre Silviu Neacşu și domnul Emil Drăghici, președintele ACoR România. La eveniment au mai participat vicepreşedintele CJ Olt, Virgil Delureanu, senatorul Renică Diaconescu, deputaţii Dan Ciocan, Marius Iancu şi Alexandru Stănescu, dar şi directorul ANIF, Ionuţ Barbu şi Emil Albotă, directorul Inspectoratului de Stat în Construcții.

În cadrul întâlnirii, președintele Consiliului Județean, Marius Oprescu, a adus câteva precizări legate de Ordonanța 114: „Ordonanţa urmează să se modifice şi este deja trimisă pe circuit la avizat în ministere, urmând ca în următoarea şedinţă de guvern să fie pe ordinea de zi. Cea mai importantă noutate cred că este scoaterea din depunerea documentelor a autorizaţiei de construcţie. Documentaţia se va depune pe bază de studiu de fezabilitate sau DALI, iar proiectul tehnic va deveni eligibil şi va putea fi plătit din banii pe care îi luaţi finanţare de la Bucureşti. Vă rog să vă pregătiţi proiectele pentru că dacă până acum nu au fost foarte multe cereri depuse, din cauză că UAT-urile nu aveau autorizaţie de construcţie, în toată ţara a fost această problemă, de aceea s-a şi hotărât să se scoată acest document, acum, când va fi pe bază de S.F. sau DALI, vă daţi seama că vor fi foarte multe proiecte. Bani sunt 10 miliarde de euro, dar sunt pentru zece ani. Anul acesta sunt în jur de un miliard de euro, deci proiectul se poate încadra în cele zece miliarde, dar dacă se termină banii pentru acest an nu veţi mai reuşi să începeţi proiectele acum. Vă rog să vă pregătiţi documentele după şedinţa de guvern.”

Printre cele mai importante decizii luate la întâlnirea ACoR au fost achiziționarea unui sediu pentru asociație în municipiul Slatina și serviciul de urbanism, care ar urma să funcționeze după modelul celor din Argeș.

La eveniment s-a pus în discuție subiectul pensiilor dedicate primarilor, iar Renică Diaconescu, după ce a mulțumit primarilor pentru munca și voturile aduse ca el și colegii săi de partid să ajungă în Parlament, a făcut următoarea precizare: „Ceea ce nu vi s-a spus este că la întâlnirea cu domnul preşedinte Dragnea a delegaţiei parlamentare, prin vocea domnului preşedinte Stănescu noi am cerut cu vehemenţă ordonanţa de urgenţă pe Codul Administrativ. Şi dacă dumneavoastră ne întindeţi mâna acuma, vă promitem că dacă avem un rezultat bun o vom obţine imediat. Deci domnul preşedinte Stănescu a fost cel mai vehement în discuţiile cu domnul preşedinte Dragnea, cerând Codul Administrativ pentru primarii care sunt de fapt oamenii care stabilesc alegerile din fiecare judeţ.”