Despre credinţă şi valori, în săptămâna mare, cu senatoarea Siminica Mirea

0
188

Când un copil se naşte fără tată oficial, se zice că se naşte din flori. Splendidă expresie prin care geniul poetic al poporului nostru asociază iubirea cu florile ce cresc libere pe câmp.O astfel de floare este şi siminica – o floare mică şi galbenă care poate să-şi păstreze aspectul natural şi după ce se usucă. Din fericire, această problemă nu se pune în legătură cu senatoarea Siminica Mirea; este tot în floare, iar aspectul ei natural se datorează sevelor care urcă în ea din cele mai limpezi profunzimi ale pământului. Şi pentru că astăzi e Duminica Floriilor, sărbătoare care celebrează intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim şi care îi pregăteşte pe credincioşii ortodocşi pentru duminica următoare, a Învierii, am considerat că o discuţie mai aplicată despre credinţă şi valori, printre oamenii politici ai Oltului, nu puteam să avem decât cu această senatoare cu nume de floare, motiv pentru care, fiind şi ziua dumneaei, îi urăm, de la bun început, multă sănătate şi fericire, multă putere de muncă şi cât mai mult soare în suflet.

Prin urmare, întrebând-o în ce crede dumneaei, iată răspunsul:

„În primul rând, cred în Dumnezeu şi în poporul meu care s-a născut creştin. De asemenea, cred în Europa, datoare şi ea revelaţiei biblice, care a schimbat faţa vechii lumi greco-romane. Totodată, cred în libertate, dar nu în acea libertate a individului egoist, care fuge tot timpul după o himerică fericire personală. Am crezut un timp că tot ce contează este libertatea individuală. Am înţeles însă că adevărata libertate este cea responsabilă, în solidaritate cu aproapele tău. Că scopul ultim al libertăţii este binele comun, binele împărtăşit, binele care se revarsă asupra întregii comunităţi. Vedeţi dvs? O asociaţie de indivizi atomizaţi, legaţi de societate doar printr-un contract formal, nu poate forma nicicând o comunitate vie. Trebuie, în plus, acel suflu cald şi personal pe care-l aduce omenia, iubirea aproapelui în sens creştin, spiritul de sacrificiu pentru binele celorlalţi. Naţiunea română, dacă vreţi, s-a format şi a rezistat şi în baza acestui liant care este etosul compasiunii, al sacrificiului pentru o cauză măreaţă şi dreaptă.

În continuare, fără să mă dezic de marile idei şi valori liberale, cred în munca eficientă, creatoare, cred în competiţie, în economia de piaţă, care scoate lenea în afara jocului economic. Numai şi numai hărnicia poate fi izvor de profit şi performanţă economică. Familia numeroasă şi prosperă este idealul meu în materie de politică demografică, fără să uit că familia trebuie să se compună din indivizi liberi şi puternici. O astfel de familie trebuie să reprezinte baza de lansare pentru o Românie departe de depresia colectivă şi pustiirea demografică. Şi peste toate acestea, cred în viitorul acestei ţări, în integrarea deplină în Uniunea Europeană şi în parteneriatul strategic cu SUA.

De asemenea, cred în partidul din care fac parte, în PSD şi în programul lui de guvernare. Ceea ce sperie cel mai mult opoziţia, în prezent, este faptul că se conturează din ce în ce mai clar că acest program va fi îndeplinit şi România socială va triumfa. Va triumfa normalitatea şi va creşte respectul Europei faţă de noi ca partid. Dacă acum mai întâmpinăm nişte reticenţe şi priviri piezişe, este că în Parlamentul European sunt mulţi români care dezinformează. O să vedeţi însă că, până la urmă, Europa se va convinge că lucrurile nu stau aşa cum le prezintă opoziţia şi ne va da dreptate. Iar în perspectiva alegerilor europarlamentare, daţi-mi voie să fac un prognostic: alegerile din mai vor consemna revenirea social-democraţiei la conducerea Europei.

Şi nu în ultimul rând, cred în cultura şi tradiţiile acestui popor, în valorile lui, în sărbătorile lui, atât creştine, cât şi laice. Cred în spiritualitatea acestui popor, care ne creează acest orizont vertical spre care ne înălţăm şi care ne face legătura cu cerul. Este motivul pentru care sunt alături de toţi creştinii ortodocşi care, începând din această Duminică a Floriilor, se pregătesc pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului. Acum, femeilor şi bărbaţilor cu nume de floare le transmit cele mai sincere urări de bine şi sănătate, iar tuturor, Paşte fericit!”.