Cinci afaceriști din Olt, urmăriți penal

0
1911

Fiscul oltean a identificat, în 2018, un prejudiciu de peste 3,7 milioane de lei, provenit de la societăţi oltene care au deschis procedura de insolvență. Drept urmare, inspectorii fiscali din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Olt au înaintat cinci sesizări penale organelor de urmărire şi cercetare penală. 

Dacă în ultimii ani, mulți patroni profitau de faptul că, în timp ce declarau firmele în incapacitate de plată, nu mai puteau fi executați silit de bănci și de alți creditori, acum, pentru a descuraja acest lucru, atât la deschiderea procedurii, cât și pe durata ei, firma va fi controlată de un inspector fiscal. Astfel, la nivelul Activității de inspecție fiscală din cadrul AJFP Olt au fost primite 91 de notificări privind deschiderea procedurii de insolvenţă pentru care organele de inspectie fiscală au avut obligaţia efectuării inspecţiei fiscale, în baza analizei de risc, întocmirii raportului de inspecţie fiscală în vederea înscrierii creanţei fiscale, în termen de 60 de zile de la data publicării în Buletinul Procedurilor de Insolvență (BPI) a notificării, în tabloul creditorilor.

Pentru 66 din acestea au fost efectuate controale inopinate pentru constatarea, analizarea şi evaluarea riscului fiscal, neimpunându-se efectuarea de inspecții fiscale.  Pentru celelalte 25 s-au efectuat inspecții fiscale urmare cărora s-au stabilit diferențe de obligații fiscale principale în sumă de 4.809.738 lei, s-a diminuat pierderea fiscală cu 448.426 lei şi s-au aplicat 4 amenzi în valoare de 6.500 lei. De asemenea, în 5 cazuri au fost întocmite sesizări penale pentru un prejudiciu estimat în suma de 3.774.344 lei”, a precizat șeful AJFP Olt, Cornel Vlădescu.