Bomba din Codul Rutier

0
1090

Milioane de români vor fi afectaţi de noile prevederi din Codul Rutier. De acum, participanţii la trafic riscă amenzi usturătoare, cuprinse între 290 şi 435 de lei.

Astfel, pietonii trebuie să ştie că sunt obligați, atunci când sunt în trafic, să circule pe trotuare sau, dacă acestea nu sunt disponibile în respectiva zonă, să circule pe acostament, adică pe marginea, de cele mai multe ori nepavată, a drumului. Lor le este interzisă circulația pe pistele de biciclete şi pe autostradă, anunţă romaniatv.net.

De asemenea, pietonii pot traversa un drum doar atunci când semaforul pentru ei este de culoare verde. Când culoarea verde a semaforului devine intermitentă înseamnă că semaforul urmează să afișeze semnalul roșu, iar pietonii trebuie să grăbească trecerea și, dacă drumul are un refugiu central sau un spațiu pe unde nu circulă mașinile, pietonii trebuie să aștepte acolo schimbarea culorii semnalului semaforului.

Mai mult, pietonii nu au voie să traverseze atunci când semnalul de culoare verde al semaforului este intermitent sau atunci când semaforul afişează culoare roșie.

Pietonii mai trebuie să fie conştienţi şi de faptul că este interzis să traverseze atunci când se apropie un vehicul al serviciilor de urgență cu girofarurile și sirena pornite.

Totodată, pietonii nu trebuie să traverseze prin spatele sau fața vehiculelor oprite în stațiile mijloacelor de transport, decât dacă acolo există o trecere de pietoni.

Nu în ultimul rând, pietonii au și ei, alături de conducătorii auto, obligații legate de semnalizările polițiștilor aflați în intersecții. Astfel, aceștia trebuie să respecte indicațiile polițistului care dirijează circulația și trebuie să traverseze drumul, să grăbească traversarea acestuia sau să se oprească la semnalele polițistului.

Românii care vor încălca aceste reguli vor fi sancţionaţi cu amendă din clasa I de sancțiuni, adică vor primi două sau trei puncte-amendă, adică o sumă cuprinsă între 290 și 435 de lei.

Sursa: b1.ro