Bursa generală a locurilor de muncă: venit, vizat şi plecat

0
681

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt a organizat, vineri, în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor, din Slatina, şi în foaierul Teatrului Naţional din Caracal, Bursa generală a locurilor de muncă. Oferta angajatorilor  a fost extrem de „generoasă” având în vedere numărul posturilor vacante disponibile, nu mai puţin de 1.052, din partea celor 62 de angajatori, din care 57  pentru persoanele cu studii superioare.

Organizatorul, în speţă AJOFM, în parteneriat cu Inspectoratul Teritorial de Muncă, şi Inspectoratul Şcolar, a încercat să atragă cât mai mulţi angajatori. AJOFM Olt a contactat pentru această acţiune 69 de angajatori, dintre aceştia 62 dând curs invitaţiei. În total, au fost puse la dispoziţia şomerilor 1.052 locuri de muncă, din care 966 la Slatina şi 86 la Caracal. Spre deosebire de alți ani când numărul locurilor de muncă vacante era mai mare decât cel al participanților, în acest an oamenii au dat buluc la Bursă, însă cei mai mulți au ocolit angajatorii.

Din păcate, pentru mulţi șomeri Bursa a fost mai degrabă ca o defilare pe un podium de prezentare de modă decât un eveniment la care aceştia veniseră dornici să-şi găsească un loc de muncă. Majoritatea şomerilor prezenţi la bursă s-au uitat, au întrebat şi au plecat mai departe. Au fost însă şi destui olteni care au venit la târgul de slujbe doar să-şi vizeze carnetul de şomer.

Iată câteva dintre opiniile celor care au venit la bursă:

Da am venit și cu carnetul de viză. Sunt interesat și de locurile de muncă, dar mai întâi să mă uit ce locuri sunt și în măsura în care pot să găsesc un loc de muncă pe puterea mea o să mă angajez” a spus unul dintre participanții la eveniment.

Am venit să vizez și carnetul de șomer, dar în primul rând am venit pentru un loc de muncă. Deocamdată nu am găsit”;

Am venit pentru găsirea unui loc de muncă. Deocamdată nu am trecut pe la standurile cu oferte, mai întâi am vizat carnetul. Sunt șomeră de anul trecut. Am început și un curs la Forțele de muncă pentru bucătar și să vedem ce găsesc ceva flexibil în privința programului pentru că sunt din Piatra Olt ca să pot face naveta”

În pofida avantajelor financiare oferite de către unii angajatorii, aceștia se plâng că nu găsesc forță de muncă.

Căutăm lăcătuș mecanic, sudor și electrician. Firma pe care o reprezint pune la dispoziție 25 de posturi. Deocamdată, văd că oamenii nu sunt interesați. Salariul oferit este de 3.000 de lei brut, deci salariul foarte bun”, a spus unul dintre angajatori;

Căutăm economist, contabil, facturist, patiser, brutar. În total sunt peste 20 de locuri, dar deocamdată avem un singur doritor. Cred că oamenii nu sunt interesați să muncească. Salariul este minim deocamdată, dar în funcție de realizări o să crească bineînțeles ca peste tot. Eu sper să avem mai mulți doritori și să facem ceva pentru că de-asta am venit” , a spus Adela Truică, reprezentanta unei societăţi.

Un alt angajator, aceeaşi problemă. Foarte puţini oameni s-au arătat interesaţi să-şi găsească o slujbă.

Au trecut se uită și pleacă. Am nevoie de un băiat sau o fată să lucreze ca frizer. Caut, însă deocamdată nu am reușit să găsesc. Este o meserie frumoasă, local, bun, condiții bune, salariul motivant, dar poate să fie negociabil. Și cu toate acestea se uită și pleacă. Eu știu ce meserie caută ei. Pe mine în primă fază mă interesează să știe să tundă. Calificarea și-o poate dobândi. Se fac cursuri, nu este nici un fel de problemă. Important este să aibă voință să lucreze”, a declarat reprezentantul unui salon de înfrumusețare.

Directorul AJOFM Olt, Constanti Cîtu, a declarat că angajatorii au nevoie de forţă de muncă.

„Sigur, este nevoie de forţă de muncă. A venit un număr mare de oameni. Într-adevăr, sunt persoane care conform legii trebuie să participe la această acţiune, ei primesc nişte tichete, iar când sunt programaţi la viză fac dovada că au participat, în cazul în care astăzi nu-şi găsesc de lucru”
a declarat directorul AJOFM Olt, Constantin Cîtu.

În cadrul acestei acţiuni au fost amenajate şi standuri separate pentru activităţi de informare şi consiliere privind formarea profesională şi medierea posturilor vacante în Uniunea Europeană, prin EURES.

În final, din cele 992 de persoane participante la eveniment au fost selectate pentru interviu/probă de lucru 429, dintre care la Slatina 368 și la Caracal 61 persoane.