Ouăle de prepelita, printre cele mai bune medicamente naturale

0
420

Oul de prepelita este mai bogat din punct de vedere nutritional decat cel de gaina. Iata de ce, cand si cum sa mananci oua de prepelita, pentru a beneficia de proprietatile acestora!

De ce sa alegi oul de prepelita in locul celui de gaina?

Oul este un aliment extrem de sanatos, fie ca vorbim despre cel de prepelita, fie ca facem referire la cel de gaina – insa exista, intr-adevar, cateva lucruri care fac diferenta intre cele doua tipuri de oua, potrivit doc.ro.

In ciuda dimensiunilor reduse in comparatie cu oul de gaina, cel de prepelita are cateva avantaje in plus. De pilda, un ou de prepelita are un aport de 13% de proteine, in timp ce oul de gaina are numai 11%. Pe de alta parte, cantitatea de vitamina B care se regaseste in micul ou de prepelita este de 23% din doza zilnica recomandata, iar cea din oul de gaina este de 14%.

Mai mult decat atat, oul de prepelita contine  contine fier si potasiu de 5 ori mai mult decat cel de gaina. Un alt beneficiu in plus pe care trebuie sa il mentionam consta in faptul ca oul de prepelita contine numai colesterol HDL, cunoscut ca fiind colesterol bun.

Spre deosebire de oul de gaina care trebuie neaparat preparat termic pentru a evita riscul de infectie cu Salmonella, oul de prepelita poate fi consumat si crud, intrucat temperatura corporala a prepelitei impiedica aparitia acestei bacterii. Mai mult decat atat, lizozimul care se regaseste in acest ou ucide bacteriile.

Femeile insarcinate pot consuma, cu acordul medicului, oua de prepelita, intrucat acestea contin cantitati semnificative de fosfor, vitamine din complexul B, minerale si proteine, care sunt necesare pentru dezvoltarea armonioasa a fatului.

Beneficii oua de prepelita

Regleaza colesterolul din sange

Intrucat sunt bogate in colesterol bun, adica HDL, ouale de prepelita combat efectele colesterolului LDL. In cazul persoanelor cu colesterol deja marit, se recomanda totusi consumul limitat de oua, chiar daca sunt de prepelita.

Imbunatatesc vederea

Continutul mare de vitamina A din ouale de prepelita are un efect protector asupra ochilor. Aceasta vitamina reduce degenerescenta maculara si previne, totodata, cataracta.

Stimuleaza cresterea

La fel ca alte tipuri de oua, si acestea contin proteine din belsug, care sunt necesare pentru dezvoltarea tesuturilor musculare, a vaselor de sange si a sistemului osos. De aceea, ouale de prepelita sunt recomandate si copiilor ori adolescentilor.

Previn/ amelioreaza alergiile

Ouale de prepelita sunt bogate in continutul de proteina ovomucoida, care actioneaza precum un antialergic natural. Asadar, persoanele care sufera de congestie nazala, rinoree sau alte simptome specifice reactiilor alergice ar trebui sa consume oua de prepelita.

Accelereaza metabolismul

Vitamina B, care se regaseste din belsug in aceste oua, stimuleaza metabolismul, ajutandu-te sa iti mentii greutatea.

Reduc riscul de pietre la vezica biliara

Ouale de prepelita sunt benefice pentru vezica biliara, dar si pentru rinichi si ficat. Acestea impiedica formarea calculilor („pietrelor”) la nivelul vezicii biliare datorita continutului ridicat de lecitina, despre care se stie ca are capacitatea de a „sparge” formatiunile de acest tip.

Reduc inflamatia

Ouale de prepelita contin agenti antiinflamatori, care ajuta in ameliorarea durerilor articulare, a tusei cronice sau a bronsitei.

Cum consumi ouale de prepelita

In general, poti inlocui 1 ou de gaina cu 4-5 oua de prepelita, acestea din urma fiind mult mai mici. Poti folosi acest raport atat atunci cand alegi cantitatea de oua consumata, cat si atunci cand inlocuiesti ouale de gaina cu cele de prepelita in anumite retete.

Oua de prepelita fierte

Intrucat ouale de prepelita sunt foarte mici, trebuie sa fii foarte atent atunci cand le fierbi, astfel incat sa te asiguri ca nu se vor crapa.

Pune apa intr-o craticioara si atunci cand aceasta incepe sa fiarba, lasa focul mic si pune ouale de prepelita cu ajutorul unei linguri de lemn pe fundul cratitei. Lasa ouale sa fiarba 2,5 minute daca iti doresti oua moi si 4 minute daca vrei sa obtii oua fierte tare.

Ia ouale din cratita, pune-le sub un jet de apa rece si apoi serveste-le dupa decojire. Le poti consuma ca atare, dar si in salate ori in alte preparate culinare.

Daca vrei oua de prepelita posate, trebuie sa folosesti aceeasi tehnica utilizata la ouale de gaina, insa timpul de fierbere il vei reduce la 30 de secunde, in apa care este aproape de punctul de fierbere.

Sursa: exquis.ro